«Κούρεψαν» κατά 45.000.000 € την επιδότηση σε ρεύμα – αέριο

Σε ζωντανή μετάδοση και ενώ η ακρίβεια «καλπάζει», ο Σκρέκας επικαλέστηκε για το «ψαλίδι» τη μείωση της χονδρικής τιμής της MWh

Ολόκληρο σόου έστησε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει τη μειωμένη επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο. Οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα μεταδόθηκαν ζωντανά από την ΕΡΤ, ενώ τις αναμετέδιδαν και κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Φανταστείτε να ανακοίνωνε και αυξημένες επιδοτήσεις τι προβολή θα δινόταν… Το ΥΠΕΝ, λοιπόν, «ψαλιδίζει» κατά 45.000.000 ευρώ το κονδύλι στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το συνολικό ποσό για τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 350.000.000 ευρώ, έναντι 395.000.000 ευρώ τον Ιανουάριο.

Οι επιδοτήσεις είναι μειωμένες για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και φυσικού αερίου των επιχειρήσεων. «Αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας στις διεθνείς αγορές και προσαρμόζουμε ανάλογα το ύψος της επιδότησης» υποστήριξε ο κ. Σκρέκας.

Είπε πως τον Δεκέμβριο του 2021 η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 235 ευρώ/ΜWh, τον Ιανουάριο μειώθηκε στα 227 ευρώ, ενώ τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου η τιμή συνεχίζει την ελαφριά αποκλιμάκωση στα 221,5 ευρώ/MWh, ωστόσο παραμένει σχεδόν 4 φορές ακριβότερη από τη μέση τιμή του 2020. Αντίστοιχα, η τιμή του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο ανήλθε στα 116 ευρώ/MWh, ενώ τον Ιανουάριο έπεσε σε 84,5 ευρώ/MWh. Παρά την αποκλιμάκωση, η τιμή παραμένει αισθητά υψηλότερη -σχεδόν 5 φορές πάνω- σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Η επιδότηση θα αφορά όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4.200.000 παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. «Για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε με 150 ευρώ ανά MWh. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300 ΚWh κατανάλωσης επιδοτούμε με 110 ευρώ ανά MWh».

Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 ΚWh της μηνιαίας κατανάλωσης. Κοινώς, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ. Για τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.ά.), η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh.

Η κρατική επιδότηση παραμένει 20 ευρώ ανά θερμική Mwh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και το υπουργείο θα ζητήσει να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι πάροχοι.

Για τα μη οικιακά τιμολόγια η επιδότηση μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε και την παράταση του «Εξοικονομώ» έως τις 15 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, από τις αρχές Δεκεμβρίου, που άνοιξε η πλατφόρμα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 80.000 αιτήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα