Νέο εξώδικο από το ΕΝΔΙΣΥ για επανυπολογισμό των συντάξεων

Περίπτωση συνταξιούχου που λαμβάνει 1.000 ευρώ μεικτά μικρότερη ανταποδοτική σύνταξη από αυτή που δικαιούται, λόγω λαθών στον διπλό επανυπολογισμό της σύνταξής της, φέρνει στο φως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Απέστειλε, μάλιστα, το δεύτερο κατά σειρά εξώδικο προς τον ΕΦΚΑ με 12 επιπλέον άτομα, υπαλλήλους της πρώην Ολυμπιακής και του πρώην ΙΚΑ, για τις συντάξεις των οποίων δεν υπολογίστηκαν τα αυξημένα ασφάλιστρα που κατέβαλλαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Όπως καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ, το ασφάλιστρό τους επανυπολογίστηκε με 20%, ενώ έπρεπε να υπολογιστεί με 32% έως 43,3%, ανά περίπτωση. Στην πρώτη περίπτωση που αποκαλύπτει η οργάνωση, σε πρώην εργαζόμενη στην Ολυμπιακή Αεροπορία δεν προσμετρήθηκε το επιπλέον ασφάλιστρο, το οποίο ήταν 43,3%, και όχι 20%. Το αποτέλεσμα ήταν να λαμβάνει ανταποδοτική σύνταξη 932,31 ευρώ, ενώ με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να ανέρχεται σε 1.789.38 ευρώ και με βάση τον νόμο Βρούτση (καθώς η συγκεκριμένη συμπλήρωσε 38 έτη ασφάλισης) θα έπρεπε να είναι 1.932.50 ευρώ.

Δηλαδή, η διαφορά στην ανταποδοτική της σύνταξη είναι 1.000,19 ευρώ τον μήνα μεικτά!
Αντιστοίχως, για τη σύνταξη υπαλλήλου του πρώην ΙΚΑ δεν αξιοποιήθηκε σωστά το επιπλέον ασφάλιστρο, το οποίο ήταν 32%, και προσμετρήθηκε ασφάλιστρο 20%. Έτσι, ο συγκεκριμένος λαμβάνει ανταποδοτική σύνταξη 774,71 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνει βάσει του νόμου Κατρούγκαλου 1.353,37 ευρώ και μετά την ψήφιση του νόμου Βρούτση 1.420,54 ευρώ μεικτά, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσπαθούν να υποβαθμίσουν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς κάνουν λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι τα λάθη στον επανυπολογισμό αφορούν συνολικά 600.000 συντάξεις και είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις εισαγγελικές Αρχές, στις οποίες διαβιβάζει σταδιακά φακέλους συνταξιούχων, που υποχρέωσαν ήδη τον ΕΦΚΑ να δώσει εντολή για σωστή εφαρμογή των νόμων.

Το πρόβλημα εστιάζεται σε παλαιούς συνταξιούχους (όσους είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τις 13 Μαΐου του 2016) και ειδικότερα:

• Όλους εκείνους που κατέβαλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου ασφάλιστρο μεγαλύτερο του 20% (π.χ., 32% έως 43,30%).

• Όσους κατέβαλαν εισφορές για βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

• Όσους υπάγονταν στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης πριν από τις 13/5/2016 και δεν έχει προσμετρηθεί ο παράλληλος χρόνος στη σύνταξή τους.

• Όσες συντάξεις χηρείας καταβλήθηκαν ενώ υπάγονταν στις ανωτέρω περιπτώσεις και δεν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός (πρώτα στις συντάξεις των θανόντων και μετά στη μεταβίβαση).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα