Συστάσεις από Ρέγκλινγκ με… άρωμα Μνημονίου!

Ο επικεφαλής του ESM έστειλε μήνυμα καλώντας την κυβέρνηση να επιστρέψει σύντομα σε πρωτογενή πλεονάσματα

Σφίξτε το ζωνάρι» είναι το μήνυμα που απέστειλε στην Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μία μέρα πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών για τη 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Με το ελληνικό χρέος να σπάει κάθε ρεκόρ και να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα ως προς το ΑΕΠ, ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα το συντομότερο δυνατόν, βάζοντας στην πράξη τη θηλιά στον λαιμό των φορολογουμένων, αφού με αυτόν τον τρόπο κόβει τα «φτερά» για οποιαδήποτε νέα μέτρα στήριξης, την ώρα που παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

«Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής σε ισχυρή δημοσιονομική θέση, όπως την περίοδο πριν από την πανδημία.

Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και μέσω της ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία φαίνεται πως το ελληνικό χρέος θα παραμείνει στα ύψη, παρά την τεράστια ανάπτυξη που προβλέπεται τόσο για το 2021 όσο και το 2022.

Στην ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για χαμηλότερο έλλειμμα το 2021 και μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά την ίδια περίοδο, σε συνδυασμό με την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200%.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 192% του ΑΕΠ το 2021, έναντι 206% το 2020, και προβλέπεται να κινηθεί κάτω από το 183% το 2022, σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2022.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα