Μεγάλο deal! Η Παγκρήτια θα αποκτήσει την HSBC Ελλάδος

Δημιουργείται νέος ισχυρός τραπεζικός πυλώνας, πέραν των 4 συστημικών, ενώ διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας

Σε μια ουσιαστική και συγχρόνως αναπτυξιακή πρωτοβουλία προχωράει η Παγκρήτια Τράπεζα, με την απόκτηση των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής HSBC στη χώρα μας. Η Παγκρήτια αποκτά και τα 15 καταστήματα της HSBC στην Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό ισχυροποιεί την παρουσία της και εκτός Κρήτης. Πρόκειται για ένα μεγάλο και εξαιρετικά ελπιδοφόρο deal, αφού πρακτικά δημιουργεί έναν νέο υγιή τραπεζικό πυλώνα, πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η είδηση προβλήθηκε από όλα τα μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως σημαντική εξέλιξη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε επισήμως χθες, με το, κατ’ αρχήν, πράσινο φως της ΤτΕ, η οποία και θα εξετάσει τις παραμέτρους της συμφωνίας που τελεί υπό την έγκρισή της. Με τη συμφωνία αυτή ενισχύεται η καθαρή θέση της Παγκρήτιας κατά περίπου 100.000.000 ευρώ. Συγχρόνως παρακάμπτεται και το αγκάθι της διασφάλισης των θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι η Παγκρήτια, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε όλη την επικράτεια, έχει ανάγκη από το έμπειρο και εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό μιας μεγάλης πολυεθνικής τράπεζας. Σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο αποχώρησης της HSBC από την Ελλάδα υπήρχε κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας, τον οποίον η συγκεκριμένη εξαγορά αποσοβεί.

Η απόκτηση των ελληνικών δραστηριοτήτων της HSBC αποτελεί συμπληρωματική κίνηση στο αναπτυξιακό πλάνο της Παγκρήτιας, η οποία ταυτόχρονα προχωρά στη συνένωση με την Τράπεζα Χανίων, αλλά και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100.00.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας τράπεζας με ενεργητικό που θα πλησιάζει τα 5 δισ. ευρώ. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το β’ εξάμηνο του έτους, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης, όπως αυτή προκύπτει από την απόκτηση της HSBC. Με την απορρόφηση του ελληνικού παραρτήματος της πολυεθνικής η Παγκρήτια Τράπεζα, εκτός από τα 15 υποκαταστήματα, αποκτά:

• Ενεργητικό άνω του 1,8 δισ. ευρώ

• Καταθέσεις περίπου 1,7 δισ. ευρώ

• Δάνεια και ομόλογα 1 δισ. ευρώ

Σημειώνεται ότι το ενεργητικό της Παγκρήτιας, σύμφωνα με τους ισολογισμούς εννεαμήνου του 2021, ανερχόταν σε 2,6 δισ. ευρώ (καταθέσεις 1,5 δισ. ευρώ), ενώ σήμερα διαθέτει 45 σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα. Οπως επισημαίνει και σε ανακοίνωση Τύπου η ελληνική τράπεζα, «το δίκτυο της HSBC είναι απολύτως συμπληρωματικό της παρουσίας της Παγκρήτιας στην Αθήνα, η οποία με τον τρόπο αυτό ισχυροποιείται». Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, αφού λάβει την τελική έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα