Δασικοί χάρτες: Παράταση για υποβολή αντιρρήσεων έως τις 31 Μαΐου

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν εντός του έτους 2021, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (20/2/2022). Η σχετική διάταξη περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο ΕΝΦΙΑ, που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν έντονες πιέσεις από «γαλάζιους» βουλευτές πολλών νομών της χώρας προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να δοθεί αυτή η νέα παράταση, καθώς πολλά από τα προβλήματα που είχαν ανακύψει εξαρχής παραμένουν μέχρι σήμερα ανεπίλυτα. Σημειώθηκαν, επίσης, καθυστερήσεις τόσο στη διόρθωση και ενσωμάτωση των πρόδηλων σφαλμάτων όσο και στην εμφάνιση στον διαδικτυακό τόπο της Κτηματολόγιο Α.Ε. των ψηφιακών αρχείων των δασικών χαρτών μετά τη διόρθωσή τους. Παράλληλα, μόλις την περασμένη Τρίτη ψηφίστηκε η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τους δασωθέντες αγρούς, μέσω της οποίας αποχαρακτηρίζονται 6.800.000 στρέμματα που είχαν αποτυπωθεί ως δασικές εκτάσεις στους χάρτες.

«Με την επιφύλαξη του άρθρου 58 του ν. 4903/2022 (Α’ 46) για τους δασικούς χάρτες των διευθύνσεων δασών της αποκεντρωµένης διοίκησης Κρήτης, η προθεσµία υποβολής αντιρρήσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α’ 182) για τους δασικούς χάρτες που η ανάρτησή τους υλοποιήθηκε εντός του έτους 2021 παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η Μαΐου 2022» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 90 του νόμου.

Οι τροποποιημένοι χάρτες άρχισαν να αναρτώνται σταδιακά από τις αρχές του έτους. Στις περισσότερες περιοχές οι προθεσμίες για την υποβολή των αντιρρήσεων εξέπνεαν το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου ή τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Η νέα παράταση, λοιπόν, κυμαίνεται μεταξύ 45 και 65 ημερών, ανάλογα με το πότε έληγε η προηγούμενη προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες είχε θεσμοθετηθεί παράταση 45 ημερών για τους δασικούς χάρτες των διευθύνσεων δασών της αποκεντρωµένης διοίκησης Κρήτης. Ετσι για τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Ηρακλείου και Λασιθίου η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 16η Μαΐου (η 6η Ιουνίου για τους κατοίκους εξωτερικού), ενώ για τις Π.Ε. Ρεθύμνου και Χανίων η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 31 Μαΐου (20ή Ιουνίου για όσους διαμένουν στο εξωτερικό).

Μετά την ψήφιση των δύο διατάξεων, οι πολίτες έχουν δύο ακόμα μήνες περιθώριο για να αμφισβητήσουν το περιεχόμενο των δασικών χαρτών. Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον την αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων. Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι ΟΤΑ, πρώτου και δεύτερου βαθμού, εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα στις περιληφθείσες στον αναρτημένο δασικό χάρτη αμφισβητούμενες δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις. Για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος ανάλογα με το εμβαδόν που αφορά η αντίρρηση.

Β. Παπακωνσταντόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα