Πλαφόν 3% στις αυξήσεις επαγγελματικών ενοικίων

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα μισθώματα που πληρώνουν τα νοικοκυριά και δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας

Πλαφόν στις αυξήσεις ενοικίων για τις επαγγελματικές μισθώσεις ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Οπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή, με ειδική διάταξη θα οριστεί ανώτατο όριο 3% στις μεταβολές των ενοικίων επαγγελματικών μισθώσεων για ολόκληρο το 2022.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, οι τιμές των οποίων βρίσκονται ήδη στα ύψη, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος ενός εργαζομένου.

Κι αυτό γιατί πέρα από τα επαγγελματικά ενοίκια, ρήτρα πληθωρισμού υπάρχει και στα μισθωτήρια συμβόλαια των κατοικιών, με πρόβλεψη για αυξήσεις ανάλογα με τον τιμάριθμο.

Σκοπός της διάταξης για το πλαφόν στις αυξήσεις είναι να προστατευτούν οι επαγγελματίες από τις πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις στα ενοίκια που θα επιβάλλονταν αν εφαρμοζόταν κανονικά η ρήτρα πληθωρισμού που ενσωματώνεται σε όλα τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Σε περίπτωση που ένα μισθωτήριο συμβόλαιο ύψους 1.000 ευρώ τον μήνα προβλέπει αύξηση με βάση τον τιμάριθμο, αν δεν υπήρχε το πλαφόν η αύξηση θα ήταν 54 ευρώ τον μήνα, ενώ με το πλαφόν ο ενοικιαστής του επαγγελματικού ακινήτου θα κληθεί να καταβάλει 30 ευρώ περισσότερα κάθε μήνα.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης αναπροσαρμογής ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 5,4%, καθώς υπολογίζεται το 75% του μηνιαίου πληθωρισμού, ο οποίος τον Φεβρουάριο ήταν στο 7,2%.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις για τον μήνα Μάρτιο μιλούν για εκτόξευση του πληθωρισμού ακόμα και στην περιοχή του 9%, ενώ για τον Απρίλιο τον ανεβάζουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα