Κλοπή με αναδρομική ρήτρα αναπροσαρμογής

Άγνοια για το θέμα δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δεν έχει τέλος η ληστεία των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος του ελληνικού λαού, με συνεργό στο έγκλημα την ίδια την ελληνική κυβέρνηση. Είναι τέτοια η απληστία των εταιριών για ολοένα και περισσότερα κέρδη, που το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να στέλνουν σε ανυπεράσπιστους πολίτες λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και, την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει άγνοια για το θέμα.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», λογαριασμοί με αναδρομική εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής αποστέλλονται ήδη ανά την Ελλάδα. Στο γραφείο της δικηγόρου Αριάδνης Νούκα έχουν ήδη απευθυνθεί απελπισμένοι πολίτες τόσο από νοικοκυριά όσο και από επιχειρήσεις, καθώς τουλάχιστον δύο εταιρίες εφαρμόζουν τη ρήτρα αναδρομικά, πολλαπλασιάζοντας το κόστος των λογαριασμών.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη καταγγελία, χρήστης επαγγελματικού ακινήτου είχε σύμβαση με σταθερή χρέωση, ενώ η καταμέτρηση για τους λογαριασμούς γινόταν ανά μήνα, χωρίς αυτοί να «χωρίζονται» σε έναντι και εκκαθαριστικούς. Παρ’ όλα αυτά, στις 23 Φεβρουαρίου 2022 εκδόθηκαν 10 αυτοτελείς εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της περιόδου από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, επιβάλλοντας αναδρομικά ρήτρα αναπροσαρμογής συνολικού ύψους 19.815,80 ευρώ.

Διπλή χρέωση

Αναδρομική εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και μάλιστα με λανθασμένη, διπλή, χρέωση από άλλο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας έλαβε ιδιοκτήτης σπιτιού. Συγκεκριμένα, στις 10/1/2022 εκδόθηκε εκκαθαριστικός λογαριασμός χρονικής περιόδου από Μάρτιο 2021 έως Ιανουάριο 2022, επιβάλλοντας ρήτρα αναπροσαρμογής χρηματικού ποσού 481,92 ευρώ.

Όμως, για το ίδιο ακίνητο στις 15/3/2022 εκδόθηκε ένας εκκαθαριστικός λογαριασμός χρονικής περιόδου από Δεκέμβριο 2021 έως Μάρτιο 2022, επιβάλλοντας ρήτρα αναπροσαρμογής χρηματικού ποσού 1.227,79 ευρώ. Δηλαδή στον δεύτερο εκκαθαριστικό λογαριασμό περιλαμβανόταν και διάστημα που περιλαμβανόταν και στον προηγούμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Για το θέμα ρωτήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε «σενάριο στο να υπάρξει αναδρομική ρήτρα αναπροσαρμογής για επτά μήνες» ο κ. Οικονόμου απάντησε αυτολεξεί «δεν έχω υπόψη μου να υπάρχει κάτι, όπως αυτό που περιγράφετε, σε ό,τι αφορά την αναδρομική ρήτρα αναπροσαρμογής».

Προστασία

Όπως επισημαίνει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, «σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να προστατευτεί είτε ακολουθώντας την οδό της καταγγελίας στον Συνήγορο του Καταναλωτή και στη ΡΑΕ είτε ακολουθώντας τη δικαστική οδό. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, η οποία εκκινεί υποχρεωτικά με την υποβολή έγγραφων τεκμηριωμένων αντιρρήσεων προς τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η προθεσμία για την εξώδικη αυτή ενέργεια αναγράφεται σε όρο της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχει συναφθεί. Στη συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων η προθεσμία αυτή λήγει με τη λήξη του λογαριασμού που έπεται του λογαριασμού που αμφισβητείται».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα