Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο για… blackout από την ανίκανη Ε.Ε.

Ετοιμάζεται να παρουσιάσει μέτρα έκτακτης ανάγκης με τηλεργασία, «φρένο» στα Ι.Χ. και περιορισμούς στα ταξίδια

Ιδιαιτέρως ασφυκτικό -εν μέσω καύσωνα- προβλέπεται το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιμένοντας στον αυτοεξευτελισμό της, συνεχίζει να «βουλιάζει» στην ανικανότητα της ανάληψης πρωτοβουλιών απέναντι στις μεγάλες κρίσεις, αντί να προσφέρει βιώσιμες λύσεις στους πολίτες των κρατών-μελών της. Των κοινωνιών που τον καιρό αυτόν ήδη υποφέρουν, γονατισμένων από τις συνέπειες του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, έπειτα από τη ρωσική εισβολή, αλλά και δοκιμάζονται άγρια από το ετερόκλητο «σχήμα» λύσεων που δίνονται σε εθνικό επίπεδο.

Τι σχεδιάζουν να κάνουν, λοιπόν, οι… χρυσοκάνθαροι των Βρυξελλών; Το ρεπορτάζ της ισπανικής «El Pais» ήταν χθες αποκαλυπτικό! Σύμφωνα με την εφημερίδα, και έως ότου ληφθεί μια απόφαση σε επίπεδο πολιτικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται στις 18 Μαΐου να παρουσιάσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα, καθώς η πιθανότητα ενός πανευρωπαϊκού ενεργειακού blackout λόγω έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι πιο ορατή από ποτέ. Ποια μέτρα λέγεται πως εξετάζεται να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό;

Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα, κοινή χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτων (με άλλα άτομα, συγγενικά ή συναδέλφους από τους χώρους δουλειάς), μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, ημέρες χωρίς αυτοκίνητο (ενδεχομένως Κυριακές), περιορισμός των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα είναι μερικά από τα μέτρα που πιθανολογείται πως θα κληθούμε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να εφαρμόσουμε. «Εθελοντικά» λένε από τις Βρυξέλλες, αν και όλοι γνωρίζουν πως κάτω από τη «φλούδα» του εθελοντισμού δεν κρύβεται τίποτε άλλο από την ανελευθερία και τον αυταρχισμό.

Πριν όλα αυτά όμως αποτυπωθούν ως αποφάσεις πολιτικές και τελικώς εφαρμοστούν, ήδη στην Ευρώπη αρκετές χώρες έχουν σπεύσει να λάβουν μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να μειώσει στα 9 ευρώ την τιμή της μηνιαίας κάρτας για το επόμενο (δύσκολο) τρίμηνο στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στόχος βέβαια είναι οι πολίτες να τα προτιμούν, αφήνοντας τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι. Και στη γειτονική μας Ιταλία, όμως, ήδη έχει εφαρμοστεί η λεγόμενη Επιχείρηση «Θερμοστάτης»! Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό; Η θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια και στις δημόσιες δομές (για τα ιδιωτικά υπάρχει απλώς σύσταση) να ρυθμίζεται όχι πάνω από τους 19 βαθμούς τον χειμώνα και όχι κάτω από τους 27 τους θερινούς μήνες! Και η Γερμανία με την Ιταλία δεν είναι οι μόνες χώρες που έχουν λάβει ανάλογα μέτρα, καθώς στην ίδια τροχιά κινούνται και κράτη της Ε.Ε. όπως η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Αυστρία.

Τα μέτρα αυτά, βέβαια, που πρόκειται να αποτελέσουν, όπως όλα δείχνουν, το νέο πλαίσιο ενός lockdown -αυτή τη φορά για ενεργειακούς και όχι για υγειονομικούς λόγους- δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) είχε καταθέσει σχέδιο «10 μέτρων» προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, προκαλώντας βέβαια συζητήσεις αλλά και -προκαταβολικές- αντιδράσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα