Νέο εξώδικο στον ΕΦΚΑ για τις κουτσουρεμένες συντάξεις!

Το ΕΝΔΙΣΥ επαναφέρει το θέμα με τον λανθασμένο επανυπολογισμό, που οδήγησε σε χαμηλότερα ποσά για χιλιάδες δικαιούχους

Άλλο ένα εξώδικο προς τον ΕΦΚΑ κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για τον λανθασμένο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019, που έχει ως συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις να αποδίδονται μειωμένες στους δικαιούχους.

Έπειτα από πλήθος καταγγελιών από το ΕΝΔΙΣΥ και δημοσιευμάτων από τη «δημοκρατία», το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναγκάστηκε να παραδεχθεί στις αρχές του έτους ότι έχουν γίνει κραυγαλέα λάθη και προχώρησε στη σύσταση ομάδας έργου η οποία εξετάζει την υπόθεση.

Επί της ουσίας, οι κύριοι Χατζηδάκης (υπουργός), Τσακλόγλου (υφυπουργός) και Δουφεξής (διοικητής ΕΦΚΑ) δεν είχαν άλλο περιθώριο διάψευσης των καταγγελιών, όπως είχαν κάνει τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς του θέματος επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη.

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει στείλει στον εισαγγελέα περίπου 60 περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ΕΦΚΑ δεν έκανε σωστή καταμέτρηση των εισφορών που κατέβαλλαν επί δεκαετίες οι ασφαλισμένοι, με συνέπεια οι συντάξεις να είναι σημαντικά μειωμένες. Το πρόβλημα εστιάζεται σε παλαιούς συνταξιούχους (όσους είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τις 13 Μαΐου του 2016) στις εξής κατηγορίες:

• Όσοι κατέβαλλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου ασφάλιστρο μεγαλύτερο του 20% (π.χ., 32% έως 43,30%). Πρόκειται για εργαζομένους στην πρώην Ολυμπιακή, στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ και στα ΕΛ.ΤΑ., τραπεζικούς υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας και εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΔ.

• Όσοι κατέβαλλαν εισφορές για βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

• Όσοι υπάγονταν στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης πριν από τις 13/5/2016 και δεν έχει προσμετρηθεί ο παράλληλος χρόνος στη σύνταξή τους.

• Όσες συντάξεις χηρείας καταβλήθηκαν ενώ υπάγονταν στις ανωτέρω περιπτώσεις και δεν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός τους (πρώτα στις συντάξεις των θανόντων και μετά στη μεταβίβαση).

Η πλέον χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συνταξιούχου εργαζομένου της Ολυμπιακής που λαμβάνει 1.000 ευρώ μεικτά μικρότερη ανταποδοτική σύνταξη από αυτή που δικαιούται, δηλαδή 932,31 ευρώ αντί για 1.932.50 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, οι συντάξεις για τις οποίες ο πρώτος επανυπολογισμός είτε δεν έγινε καθόλου είτε ήταν ελλιπής εκτιμώνται σε 600.000 και το μηνιαίο κόστος σε 9.600.000 ευρώ. Επομένως, εάν δεν διορθωθεί το λάθος έως το τέλος του 2023, οπότε ολοκληρώνεται η πενταετής περίοδος των αυξήσεων που θα έπρεπε να παίρνουν, το συνολικό κόστος εκτινάσσεται σε 576.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα