Απίστευτο αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων καταγγέλλει ως αντισυνταγματικές τις χρεώσεις και καλεί σε προσφυγές κατά του φόρου

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο TAXIS, οι φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα απίστευτο μπάχαλο, καθώς αντιλαμβάνονται πως με τον νέο τρόπο υπολογισμού, τον οποίο σχεδίασε το υπουργείο Οικονομικών, επιβαρύνονται με επιπλέον δυσβάσταχτους φόρους.

Μάλιστα, παρατηρούνται χιλιάδες περιπτώσεις κατά τις οποίες προκύπτει πως υπάρχουν ανισότητες στη φορολογική επιβάρυνση μεταξύ φορολογουμένων με ισάξιες περιουσίες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει προχωρήσει σε δημόσια καταγγελία του θέματος, κάνοντας λόγο ακόμα και για αντισυνταγματικές και άνισες επιβαρύνσεις ιδιοκτητών ακινήτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι επιβαρύνονται ακόμη και με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως όσοι διαθέτουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία, αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας καθένα, αλλά και με όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των (απρόσοδων) αστικών οικοπέδων, που οδηγούν σε «τρελές» φορολογικές χρεώσεις.

Όπως αναφέρει, οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος, που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, όπως έχει επισημάνει στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας, δεδομένου ότι εισάγει ρυθμίσεις βαρύτατης υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντισυνταγματικής ανισότητας φορολογικής επιβάρυνσης μεταξύ φορολογουμένων με ισάξιες περιουσίες:

O φορολογούμενος Α’ έχει 10 διαμερίσματα επί των οποίων έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας 100%, αξίας 100.000 ευρώ καθένα, με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ, συντελεστή επιβάρυνσης 1,50, με τυπική επιφάνεια 79,37 τ.μ., μεσαίο κτίριο, μέσος όροφος Β’, 30 ετών, η συνολική αξία ανέρχεται για τα 10 διαμερίσματα στο 1.000.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που άλλος φορολογούμενος (Β’) έχει στην ίδια περιοχή ένα κτίριο με 10 διαμερίσματα, χωρίς να έχει προχωρήσει στο Ε9 «σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας», επί του οποίου έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας 100%, με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ, συντελεστή επιβάρυνσης 1,50, συνολική επιφάνεια 583,00 τ.μ., μεσαίο κτίριο, μέσος όροφος Γ’, 30 ετών, η συνολική αξία ανέρχεται και για τον φορολογούμενο Β’ στο 1.000.000 ευρώ.

Οι δυο ιδιοκτήτες ακινήτων με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, όμως, θα κληθούν να καταβάλουν τελείως διαφορετικά ποσά ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, ο φορολογούμενος Α’ θα πληρώσει για κύριο φόρο 2.996,10 ευρώ (10 διαμερίσματα Χ 296,61 ευρώ). Ο φορολογούμενος Β’ θα πληρώσει 2.178,67 ευρώ.

Πλέον του κύριου φόρου, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου, ο οποίος επιβάλλεται βάσει κλίμακας όταν η αξία του 100% της πλήρους κυριότητας του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Δηλαδή, ο φορολογούμενος με τα 10 ξεχωριστά διαμερίσματα δεν θα καταβάλει έξτρα φόρο, ενώ ο φορολογούμενος με τα 10 διαμερίσματα στο ίδιο κτίσμα θα πληρώσει επιπλέον 2.700 ευρώ.

Τέλος, στο άθροισμα του φόρου θα επιβληθεί προσαύξηση φόρου 15%, επειδή και οι δύο ιδιοκτήτες διαθέτουν συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 1.000.000 ευρώ, με συνέπεια ο συνολικός τελικός φόρος τους να διαμορφώνεται ως εξής:

Ο φορολογούμενος Α’ θα πρέπει να προσθέσει τον κύριο φόρο (2.996,10 ευρώ) στον φόρο επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου (0 ευρώ) και να τον πολλαπλασιάσει με την προσαύξηση ύψους 15%. Δηλαδή, θα πληρώσει συνολικό ΕΝΦΙΑ 3.445,52 ευρώ.

Αντίστοιχα, ο φορολογούμενος Β’, αφού προσθέσει τους δύο φόρους (2.178,67 ευρώ + 2.700 ευρώ), πρέπει να πολλαπλασιάσει το άθροισμα με την προσαύξηση φόρου 15%. Δηλαδή, θα πληρώσει συνολικό ΕΝΦΙΑ 5.610,47 ευρώ.

Συνεπώς, ο έχων ένα εμπράγματο δικαίωμα καταβάλλει φόρο 63% περισσότερο από αυτόν που έχει 10 δικαιώματα ίσης συνολικής αξίας!

Ποιους αφορά

Με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2022, σε αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων υπολογίστηκε πολλαπλάσιος φόρος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Τα ακίνητα των ιδιοκτητών αυτών είχαν ένα, περισσότερα ή και όλα τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Βρίσκονται σε περιοχές σημαντικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

2. Η συνολική αξία της περιουσίας του φορολογουμένου υπερβαίνει τις 500.000 €.

3. Συμπεριλαμβάνουν δικαίωμα σε αστικό οικόπεδο με τιμή άνω των 150 €/τ.μ.

4. Η συνολική αξία καθενός δικαιώματος υπερβαίνει τις 400.000 € και η περιουσία του φορολογουμένου τις 300.000 €.

Οι προτάσεις

Μάλιστα, η ομοσπονδία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για να μετατραπεί ο ΕΝΦΙΑ σε πολύ πιο δίκαιο και αποδεκτό φόρο, όπως:

• να καταργήσει κάθε πρόσθετη επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ πέρα από τον κύριο φόρο,

• να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες σε όλες τις περιοχές όπου αυξήθηκαν πάνω από 40%

• να νομοθετήσει έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ στην προθεσμία της πρώτης δόσης του.

Προσφυγές

Η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διαπιστώνουν πολλαπλασιασμό του φόρου ακόμη και 20 φορές (!) σε σχέση με πέρυσι ότι όσοι επιθυμούν δικαιούνται να καταθέσουν ενδικοφανείς προσφυγές στις ΔΟΥ όπου ανήκουν, προκειμένου και στη συνέχεια να ασκήσουν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Η προθεσμία για την κατάθεση «ενδικοφανών προσφυγών» είναι μηνιαία και λήγει στις 10 Ιουνίου 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν πλέον δικαίωμα, εντός προθεσμίας 30 ημερών (90 ημερών για τους κατοίκους εξωτερικού), μέσω του δικηγόρου τους να καταθέσουν προσφυγές στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο του τόπου φορολογίας τους, ζητώντας την ακύρωση της πράξης που τους αφορά για τους λόγους που αναφέρονται στην προσφυγή τους.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα