Έρχεται νέο οικολογικό χαράτσι στις πλαστικές συσκευασίες

Νέο «χαράτσι» 8 λεπτών περιμένει τους καταναλωτές από την 1η Ιουνίου, αν και αυτός ο φόρος θα επιβληθεί στις επιχειρήσεις για χρήση ορισμένων πλαστικών συσκευασιών, ωστόσο θα μετακυλίσει στους πολίτες που θα πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά, για παράδειγμα, τον καφέ τους σε πλαστικό!

Ο νέος φόρος που θα δουν στις αποδείξεις οι καταναλωτές έχει οικολογικό χαρακτήρα και θα ανέρχεται σε 8 λεπτά του ευρώ για κάθε προϊόν η συσκευασία του οποίου περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό, τα οποία θα εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης. Όσον αφορά την απόδοση του τέλους στο Δημόσιο, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε τρίμηνο δήλωση απόδοσης του τέλους στη φορολογική διοίκηση έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο την οποία αφορά.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ

Μέχρι την ολοκλήρωση υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr). Για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής, και ειδικά για τα έσοδα του μηνός Ιουνίου 2022, η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της υποβολής της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία λειτουργίας αυτής, η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ. Από την άλλη, σε περίπτωση τροποποιητικής δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (myaade.gov.gr).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα