«Κερκόπορτα» στην αγορά ενέργειας! Πράσινο φως σε τουρκικό κολοσσό

Η ΡΑΕ έδωσε -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στην Enerjisa Europe

Την ώρα που η ενεργειακή κρίση ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, η κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα σε τουρκική εταιρία να εισέλθει στην ελληνική αγορά ενέργειας. Πριν από 48 ώρες η μεγαλύτερη τουρκική εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας Enerjisa Europe, που ανήκει στον ιστορικό και ισχυρό όμιλο Sabanci, «έβαλε πόδι» στην Αθήνα και στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η Ρυθμιστική Αγορά Ενέργειας (ΡΑΕ) έδωσε -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ 50 MW στην τουρκική εταιρία. Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι η Enerjisa θα συμμετέχει ως μέλος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, πραγματοποιώντας χρηματιστηριακές πράξεις αγοράς και πώλησης ρεύματος που θα εισάγει από τη γειτονική χώρα. Το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» αναφέρει ότι -επί του παρόντος- δεν συζητείται να δοθεί άδεια παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος και ενώ οι τιμές στη Τουρκία κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη χώρα μας.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για να το αποτρέψει, πέρα από τους προφανείς συμβολισμούς, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας μας, καθώς μία τουρκική εταιρία σφιχτά εναγκαλισμένη με το καθεστώς Ερντογάν θα μπορεί να «κατεβάζει» τους διακόπτες σε άγνωστο αριθμό νοικοκυριών, επιχειρήσεων κ.λ.π.

Η Enerjisa είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία ενέργειας στην Τουρκία, με 10.000.000 πελάτες ή το 22% της τουρκικής αγοράς, και διαθέτει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ στην Τουρκία, ενώ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας είχε γίνει αντικείμενο προπαγάνδας και από τον Τούρκο πρόεδρο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαινιάζει έναν γιγάντιο ατμοηλεκτρικό σταθμό της Enerjisa στα Αδανα το 2016.

Με διθυράμβους για την εταιρία ο Ερντογάν έλεγε ότι ο ατμοηλεκτρικός σταθμός, που κόστισε 1,1 δισ. δολάρια και έχει ισχύ 450 μεγαβάτ, αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 1.500.000 κατοίκων, συνδέοντας ευθέως την ανάπτυξη της εταιρίας με την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, καθώς υπογράμμιζε ότι «η άνοδος της Τουρκίας προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους κύκλους».

Η Enerjisa είναι θυγατρική του μεγάλου τουρκικού ομίλου Sabanci, με δραστηριότητα στους κλάδους της ενέργειας, της βιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών, της λιανικής και των υλικών κατασκευών.

Πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Τουρκίας, η οποία στήριζε πάντα τα μετριοπαθή συντηρητικά κόμματα και η φιλία με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον Τουργκούτ Οζάλ εξαργυρώθηκε με τη σύναψη συμφωνιών με ξένες πολυεθνικές, που ήθελαν να επεκταθούν στην Τουρκία.

Ο όμιλος Sabanci συνεργάζεται σήμερα επί τουρκικού εδάφους με κολοσσούς σαν την Dupont (πλαστικά), την Carrefour (σούπερ μάρκετ), την Toyota (αυτοκίνητα), την Danone (γαλακτοκομικά), τη Philip Morris (τσιγάρα) και την Bridgestone (ελαστικά). Χαρακτηριστικό των εταιριών αυτών, που λειτουργούν επί τουρκικού εδάφους, είναι η κατάληξη «SA» στο όνομά τους, ώστε να υποδηλώνει τη σχέση τους με τον όμιλο Sabanci. Για παράδειγμα, η εταιρία που συναρμολογεί τα μοντέλα της Toyota στην Τουρκία λέγεται ToyotaSA κ.ο.κ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα