Η πρώτη νίκη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Δικαστική απόφαση να μην κόβεται το ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Ποιες κατηγορίες προστατεύονται

Προσωρινή διαταγή μη διακοπής της ηλεκτροδότησης σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν καταβάλλουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πρόκειται για μία πρώτη νίκη κατά της κατάφωρης αδικίας που υφίστανται εκατομμύρια πολίτες, καθώς ναι μεν καλύπτει μόνο μία συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού, ωστόσο αποτελεί ένα πρώτο «ράπισμα» κατά της… αρπακτικής πρακτικής των παρόχων ενέργειας. Η δικαστική προστασία ισχύει μέχρι τις 6 Ιουλίου 2022, οπότε και θα γίνει η κύρια εκδίκαση της συλλογικής αγωγής που κατατέθηκε κατά της ΔΕΗ.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και η οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, στους «ευάλωτους καταναλωτές» ανήκουν οι εξής κατηγορίες:

1. Οικονομικά ασθενείς οικιακοί πελάτες που πλήττονται από την ενεργειακή πενία. Βάσει του νόμου 4001/2011, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι: για μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.000 ευρώ, για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 13.500 ευρώ, για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 15.750 ευρώ, για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 18.000 ευρώ, για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 24.750 ευρώ και για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 27.000 ευρώ.

2. Πελάτες που οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων την επιμέλεια έχουν αυτοί σύμφωνα με τον νόμο και συνοικούν με αυτούς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτη παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή.

3. Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας.

4. Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινητικά προβλήματα ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση, οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική τους σχέση με τον προμηθευτή.

5. Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού, και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων με τους άλλους πελάτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα