Τέλος στα μπόνους για τραπεζίτες, αλλά μόνο για τη φετινή χρονιά!

Δύο συστημικές τράπεζες «κάρφωσαν» το σχέδιο των άλλων δύο και το πάρτι πήρε αναβολή για το επόμενο έτος!

«Πάγο» στα μπόνους των τραπεζιτών έως το 2023, αλλά και στον τρόπο αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας από τις τράπεζες ορίζει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι δεν επιτρέπονται τα μπόνους μέχρι την οικονομική χρήση του 2022 για τα πιστωτικά ιδρύματα όπου συμμετέχει, ανεξαρτήτως του εάν έχει επιτευχθεί το κριτήριο για κατάργηση του βέτο από το ΤΧΣ. Επίσης, μέχρι τότε οι αποδοχές των τραπεζιτών δεν μπορούν να ξεπερνούν τον μισθό του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Το δικαίωμα του ΤΧΣ για βέτο καταργείται εφόσον το τραπεζικό ίδρυμα μειώσει το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων κάτω του 10%.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για μπόνους σε στελέχη των τραπεζών από 2023, παρότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει πληρώσει πανάκριβα τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ιλιγγιώδη πόσα στο δημόσιο χρέος.

Η «αποκάλυψη»

Στην πράξη, μόλις το ελληνικό κράτος αρχίσει να αποσύρει τη συμμετοχή του από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ξεκινά το πάρτι με τα μπόνους των εκατομμυρίων που θα επιχειρήσουν να μοιράσουν, όπως άλλωστε πράττουν και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, όπως είναι η ΔΕΗ.

Ο χορός των μπόνους ήταν να ξεκινήσει από φέτος, καθώς δύο συστημικές τράπεζες σχεδίαζαν να διανείμουν μπόνους στα στελέχη, κάτι που φαίνεται πως προκάλεσε την αντίδραση των υπόλοιπων δύο συστημικών τραπεζών. Έτσι φαίνεται να προήλθε και η «αποκάλυψη» του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη ότι αυτή η κίνηση επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί πίσω από την πλάτη της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας την αλλαγή των σωμάτων και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το θέμα των μπόνους.

Το νομοσχέδιο, επίσης, περιλαμβάνει βασικές αλλαγές που διευκολύνουν το σχέδιο εξόδου του ΤΧΣ από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μέρος σε αυξήσεις κεφαλαίου και μπορεί να διαθέτει μετοχές που κατέχει ακόμα και σε μικρότερη τιμή από την τιμή κτήσης, εφόσον αυτό δικαιολογείται από την έκθεση αποεπένδυσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη του 2025 το ΤΧΣ θα πρέπει να έχει μηδενίσει τις συμμετοχές του από τις Εθνική Τράπεζα (40,3%), Τράπεζα Πειραιώς (27,3%), Alpha Bank (9%), Eurobank (1,4%) και Attica Bank (62,93%).

Επίσης, αναμορφώνεται το μοντέλο διοίκησης του ΤΧΣ με τη συνένωση των δύο υφιστάμενων οργάνων του, της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου, σε ένα όργανο, το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας του κατά τη λήψη αποφάσεων, ώστε να επιταχυνθεί η έγκαιρη αποεπένδυση από τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία μετέχει σήμερα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα