Επιστροφή προστίμων (ξαφνικά) για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων

Η ρύθμιση αφορά κάθε φόρο, τέλος και εισφορά στους δήμους

Τη δυνατότητα να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά και οι πολίτες που υπέβαλαν σχετική αίτηση στους δήμους από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022 δίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Διάταξη σε νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων κατέβαλαν χρηματικά ποσά πέραν των οφειλομένων για να τακτοποιήσουν αδήλωτα τετραγωνικά μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή αυτών των επιπλέον ποσών υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

Ουσιαστικά το ΥΠΕΣ έρχεται να διορθώσει μια αδικία, καθώς είχαν δημιουργηθεί δηλώσεις δύο ταχυτήτων. Η ρύθμιση για τις αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων, που παρέτεινε έως τις 30 Ιουνίου 2022 την ισχύ της παλιάς (είχε λήξει στις 31/12/2021), τέθηκε σε ισχύ στις 24 Μαρτίου, αφήνοντας ακάλυπτους όσους υπέβαλαν δηλώσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όλοι αυτοί καλούνταν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη 14 ετών, συν τα βαρύτατα προβλεπόμενα πρόστιμα, προσαυξήσεις κ.λπ. Έτσι, η ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη και τα πρόστιμα είτε θα διαγραφούν είτε θα επιστραφούν, εάν έχουν ήδη καταβληθεί. Η ρύθμιση αφορά όλων των ειδών τα ακίνητα και όλες τις κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους δήμους της χώρας.

Με την αποκάλυψη των πραγματικών τετραγωνικών διαγράφεται το σύνολο των κάθε είδους τελών και προστίμων έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2019 που προκύπτει από τις διαφορές των τετραγωνικών μέτρων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες τα τέλη που αντιστοιχούν στα σωστά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 1ης Ιανουαρίου του 2020 έως την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Η επιπλέον χρέωση μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην «Πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων προς τους ΟΤΑ», στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/., που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου.

Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα