Πλήρης οδηγός για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών!

Ανοίγει (αύριο) η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων (μέχρι 5 Ιουλίου) και αφορά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες

Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο

Αρχίζει αύριο η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από το εισόδημα και κυμαίνεται από 30% έως 50% της αξίας της συσκευής. Δεν είναι απαραίτητη η επισύναψη δικαιολογητικών, καθώς όλα τα απαιτούμενα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr μέχρι τις 5 Ιουλίου και θα αφορούν την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Η επιδότηση μπορεί να δοθεί και για τρεις συσκευές (έως δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο και έναν καταψύκτη). Συνολικά εκτιμάται ότι από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 148.000.000 ευρώ, θα ωφεληθούν περίπου 220.000 νοικοκυριά.

Για την υποβολή της αίτησης ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται τους κωδικούς του TAXISnet, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τηλέφωνό του, αλλά και να δηλώσει την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας. Ο αιτών επιβεβαιώνει, επίσης, τα στοιχεία που αντλούνται αυτόματα από τρίτες υπηρεσίες και μητρώα του Δημοσίου και αφορούν την αίτησή του. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Ουσιαστικά, το ποσό θα δοθεί υπό μορφή voucher και θα εξαργυρώνεται στις εταιρίες ηλεκτρικών ειδών.

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Ο ωφελούμενος, δηλαδή, θα είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συσκευή αυτή να παραμένει λειτουργική. Ειδικά για τα κλιματιστικά, αυτός που θα τοποθετήσει το νέο κλιματιστικό θα είναι υπεύθυνος να αποσύρει το παλαιό αφού το απεγκαταστήσει, ενώ για τα ψυγεία και τους καταψύκτες αυτός που θα παραδώσει τη νέα συσκευή θα αποσύρει την παλαιά.

Τα κριτήρια

Στο πρόγραμμα έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση κάθε πολίτης ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ωστόσο, θα έχουν προτεραιότητα όσοι διαθέτουν χαμηλό εισόδημα, οι πολύτεκνες οικογένειες, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα ΑμεΑ. Ουσιαστικά, κάθε υποψήφιος θα συλλέγει βαθμούς και όσο περισσότεροι είναι αυτοί τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει να μπει στη λίστα των δικαιούχων.

Διαμορφώνονται τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες ωφελουμένων. Στην πρώτη κατατάσσονται όσοι έχουν εισόδημα έως 5.000 ευρώ, στη δεύτερη όσοι έχουν 5.000-10.000 ευρώ, στην τρίτη 10.000-20.000 ευρώ και την τέταρτη όσοι διαθέτουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ. Η πρώτη κατηγορία δικαιούται επιδότηση 50%, η δεύτερη 45%, η τρίτη 35% και η τέταρτη 30%.

Κάθε φυσικό πρόσωπο δύναται να υποβάλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και διαθέτει ενεργή οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος. Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μιας αίτησης για την ίδια κατοικία από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα. Στις περιπτώσεις οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα (υπόχρεο και σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού, εφόσον βέβαια καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα