Οκτώ βήματα για την αλλαγή ενεργοβόρων συσκευών

Οδηγός για το πρόγραμμα αντικατάστασης ψυγείων, κλιματιστικών και καταψυκτών μέσω της πλατφόρμας allazosyskevi.gov.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης η υποβολή των αιτήσεων για την αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr/ ανοίγει σταδιακά βάσει του λήγοντα αριθμού του ΑΦΜ και μέχρι το Σάββατο θα είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες. Η επιδότηση ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, με το τελικό ποσό ανά συσκευή να κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ.

  • Από τον
    Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελουμένου, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της. Για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.

Για παράδειγμα, για μία τριμελή οικογένεια με συνολικό εισόδημα 15.000 ευρώ το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος είναι 5.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία και δικαιούται επιδότηση 50%.

Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος 5.000-10.000 ευρώ (επιδότηση 45%), στην τρίτη όσοι έχουν 10.000-20.000 ευρώ μέσο ετήσιο εισόδημα (επιδότηση 35%) και στην τέταρτη όσοι διαθέτουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος άνω των 20.000 ευρώ (επιδότηση 30%).

Οκτώ είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας πολίτης για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα:

• να ενημερωθεί για το πρόγραμμα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του,
• να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του,
• να αναμένει την αξιολόγηση όλων των αιτήσεων και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων,
• σε περίπτωση έγκρισης της αίτησής του να περιμένει την έκδοση και αποστολή των επιταγών που θα αξιοποιήσει για τις αγορές του,
• να επιλέξει έναν από τους εμπόρους/καταστήματα λιανικής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την αγορά νέας συσκευής και την ανακύκλωση της παλιάς,
• να παραδώσει/δεσμεύσει την επιταγή στον επιλεγμένο έμπορο, να επιλέξει μία καινούργια συσκευή (που δύναται να επιδοτηθεί) και να την παραγγείλει,
• να αγοράσει και να παραλάβει τη νέα συσκευή, και
• να απεγκαταστήσει και να παραδώσει την παλαιά συσκευή προς απόσυρση στον ίδιο έμπορο από τον οποίο αγόρασε και τη νέα συσκευή.

Ποιες είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) παλαιά ηλεκτρική συσκευή (κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη) την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη. Οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

α) να διαθέτουν ΑΦΜ και κωδικούς πρόσβασης στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (κωδικούς TAXISnet),

β) να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως υπόχρεοι ατομικής ή κοινής δήλωσης είτε εμμέσως ως σύζυγοι ή μέλη συμφώνου συμβίωσης σε περίπτωση κοινής δήλωσης (η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί), και

γ) κατά το έτος 2020 να μην ήταν κάτοικοι εξωτερικού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα