«Τσουνάμι» απλήρωτων φόρων λόγω ακρίβειας

«Ηλεκτροσόκ» στα έσοδα του κράτους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το πρώτο τετράμηνο του 2022 έφτασαν τα 3,72 δισ.

Νέα αύξηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον Απρίλιο του 2022, με τους απλήρωτους φόρους να διαμορφώνονται στα 252.000.000 ευρώ. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, με φόντο το τεράστιο κύμα ακρίβειας που βιώνουν για 10ο συνεχή μήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι φορολογικές υποχρεώσεις άρχισαν φέτος από τον μήνα Μάιο, καθώς τότε καταβλήθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ εκτιμάται πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, όταν θα πρέπει να πληρωθούν και οι δόσεις του φετινού φόρου εισοδήματος, που αρχίζουν από το τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στο πρώτο τετράμηνο του έτους το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 3,72 δισ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 2,561 δισ. ευρώ (αυξημένο κατά 45%). Οι φορολογικές Αρχές σημειώνουν πως τα 800.000.000 ευρώ οφείλονται σε έναν μεγαλοοφειλέτη που εντάχθηκε στα βιβλία της ΑΑΔΕ στη λίστα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία έχει διαμορφωθεί πλέον στα 112,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα ανεπίδεκτα είσπραξης αγγίζουν τα 25,41 δισ. ευρώ, δηλαδή το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος αγγίζει τα 87,1 δισ. ευρώ.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός, όμως, ότι από τα δεκάδες δισ. ευρώ που οφείλονται στο Ελληνικό Δημόσιο, σε καθεστώς ρύθμισης έχουν ενταχθεί περίπου τα 5,22 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 0,5% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών.

Το σύνολο των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία εμφάνισε μείωση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, καθώς διαμορφώθηκε σε 3.944.665 άτομα έναντι 4.014.028, (μείωση κατά 69.363). Από αυτά τα 3.944.665 άτομα, τα 1.978.695 απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Από αυτούς τους φορολογουμένους, μάλιστα, οι 1.356.500 έχουν ήδη αντιμετωπίσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμοί κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν των φορολογικών υποχρεώσεων, τα νοικοκυριά καλούνται κάθε μήνα να καταβάλλουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, να πληρώνουν τις αυξημένες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, την «έκρηξη» των τιμών στα καύσιμα, αλλά και τις μηνιαίες υποχρεώσεις σε δόσεις δανείων και ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία και Ταμεία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα