Πλήρης χρηστικός οδηγός για τα ενεργειακά και τις επιδοτήσεις!

Σε κυνήγι αναζήτησης των καλύτερων τιμών ενέργειας θα πρέπει να επιδίδονται κάθε μήνα οι καταναλωτές, προκειμένου να μην πληρώνουν ακριβά το ρεύμα.

Με το νέο σύστημα που καθιερώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναστέλλοντας για έναν χρόνο τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια, οι προμηθευτές θα ορίζουν την τιμή της κιλοβατώρας που θα ισχύει τον μεθεπόμενο μήνα και οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο ακόμη και κάθε μήνα, χωρίς επιβάρυνση.

Με λίγα λόγια, δεν θα υπάρχει σύμβαση που θα δεσμεύει τον καταναλωτή με μια εταιρία ή την εταιρία με μία τιμή και οι καταναλωτές θα μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν κάθε μήνα έρευνα αγοράς και να βρίσκουν την πιο συμφέρουσα τιμή. Η ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο στις εταιρίες να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, αναπροσαρμόζοντας πάγιες χρεώσεις και τιμές κιλοβατώρας, κάτι που γεννά ανησυχίες για κύμα ανατιμήσεων τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτό οι καταναλωτές καλούνται να παρακολουθούν συνεχώς τις αλλαγές χρεώσεων στις ιστοσελίδες των προμηθευτών για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τροπολογία

Η ουσία της τροπολογίας που κατέθεσε η ηγεσία του ΥΠΕΝ στη Βουλή συμπυκνώνεται στο εξής: Η ρήτρα αναπροσαρμογής «παγώνει», οι χρεώσεις απελευθερώνονται. Η αναστολή της ρήτρας ισχύει για τις καταναλώσεις ρεύματος από 1η Αυγούστου και μετά και όχι για τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από 1η Αυγούστου και μετά. «Για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023 δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.

Ενημέρωση

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον μεθεπόμενο μήνα.

Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο, εφόσον το επιθυμούν, δίχως να χρειάζεται να καταβάλουν αποζημίωση λόγω πρόωρης αποχώρησης. Παράλληλα, οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα