«Φωτιά» έχουν πάρει βασικά είδη διατροφής, την ώρα που το οικογενειακό εισόδημα παραμένει καθηλωμένο
Μπροστά σε ένα συνεχιζόμενο μπαράζ ανατιμήσεων βρίσκονται καθημερινά τα ελληνικά νοικοκυριά. Ακόμα και βασικά είδη διατροφής έχουν αυξηθεί μέσα σε μόλις ένα έτος σχεδόν κατά 50%-60%, όπως για παράδειγμα το αλεύρι, την ώρα που το οικογενειακό εισόδημα παραμένει καθηλωμένο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.), το οποίο συνέκρινε τις τιμές σε συγκεκριμένα προϊόντα τον Ιούνιο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, επικαλούμενη το μεγάλο δημοσιονομικό κόστος αλλά και το γεγονός ότι η μείωση του φόρου θα «χαθεί» στους ενδιάμεσους κρίκους της αλυσίδας και δεν θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή.
Ωστόσο, την ίδια ώρα επικαλείται στήριξη στους ευάλωτους, οι οποίοι πληρώνουν πανάκριβα τα τρόφιμα, καταβάλλοντας αντίστοιχα τεράστια ποσά στο κράτος μέσω του ΦΠΑ. Μέρος αυτών των εσόδων το οικονομικό επιτελείο διανέμει στη συνέχεια ως παροχές στους… ευάλωτους, δηλαδή και σε όσους καλούνται να καταβάλλουν καθημερινά υπέρογκους έμμεσους φόρους!
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική όταν πραγματοποιηθεί μια σύγκριση τιμών σε προϊόντα που συνθέτουν μέρος του καλαθιού της νοικοκυράς. Για μια λίστα με 16 προϊόντα, γάλα, λάδι, ψωμί του τοστ, μακαρόνια, κοτόπουλο, σαρδέλες, μαρούλια, ντομάτες, κρεμμύδια, τυρί φέτα, τυρί του τοστ, αλεύρι, ζάχαρη, πορτοκάλια, κεράσια και χαρτοπετσέτες, προκύπτει ότι για τον Ιούνιο του 2021 μια οικογένεια θα πλήρωνε από 41,03 ευρώ έως 43,33 ευρώ. Φέτος για τα ίδια ακριβώς προϊόντα καλείται να καταβάλει από 54,57 ευρώ έως 57,4 ευρώ. Δηλαδή οι ανατιμήσεις αγγίζουν το 33% ή σε απόλυτους αριθμούς τα 13,5-14 ευρώ.
Για παράδειγμα, το φρέσκο γάλα έχει ανατιμηθεί κατά σχεδόν 20%, καθώς από τα 1,18 ευρώ πέρυσι, οι καταναλωτές το βρίσκουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς 1,41 ευρώ. Αντίστοιχα, το ψωμί του τοστ έχει αυξηθεί κατά 30% και από 1,44 ευρώ πέρυσι, φέτος πωλείται προς 1,88 ευρώ, ενώ τα μακαρόνια από 1,04 ευρώ τον Ιούνιο του 2021 έχουν εκτοξευτεί στα 1,53 ευρώ, αύξηση της τάξης του 47%.
Οι ανατιμήσεις σπάνε κάθε αρνητικό «ρεκόρ» σε μια σειρά από προϊόντα, όπως στο αλεύρι, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί κατά 55%, κάτι που αποδίδεται στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η συγκεκριμένη χώρα θεωρείται ο «σιτοβολώνας» της Ευρώπης και το «πάγωμα» των εξαγωγών οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των τιμών.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν αντίστοιχες… δικαιολογίες για άλλα προϊόντα, όπως είναι τα κεράσια και η σαρδέλα, στα οποία υπάρχει αυξημένη ελληνική παραγωγή. Για παράδειγμα, η τιμή της σαρδέλας πέρυσι άγγιζε τα 3 ευρώ το κιλό και φέτος πωλείται προς 5 ευρώ, αύξηση που προσεγγίζει το 66%! Τα κεράσια (έφτασαν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ακόμα και προς 24 ευρώ το κιλό!) από τα 2,5-4,5 ευρώ της αγοράς τους τον Ιούνιο του 2021, φέτος πωλούνται κατά 33-60% ακριβότερα, από 3,99 έως 5,99 ευρώ το κιλό.
Όπως σημειώνει το ΙΝ.ΚΑ., στη σύγκριση των τιμών που πραγματοποίησε σε συνολικά 59 προϊόντα οι τιμές είναι ενδεικτικές, καθώς σε ορισμένα βασικά είδη υπήρχαν την ημέρα της τιμοληψίας εκπτώσεις της τάξης του 20%-40%.