Και νέα δικαστική νίκη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής!

Το Πρωτοδικείο παρατείνει την προσωρινή διαταγή για μη διακοπή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν την πληρώνουν

Δεύτερη δικαστική νίκη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αποφάσισε χθες να παρατείνει την προσωρινή διαταγή με την οποία είχε απαγορευτεί η διακοπή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ.

Η παράταση ισχύει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης αναστολής και της αγωγής κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις – ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, συνεπικουρούμενες από την Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί την 1η Ιουνίου ώστε να αποφασίσει ο Αρειος Πάγος αν για την υπόθεση θα γίνει ή όχι πιλοτική δίκη ύστερα από σχετικό αίτημα της ΔΕΗ. Μετά την απόρριψη από το ανώτατο δικαστήριο της πιλοτικής δίκης η προσφυγή των ενώσεων συζητήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο.

Οι προσφεύγοντες είπαν στο δικαστήριο ότι ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς και την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν οι καταναλωτές, επισημαίνοντας πως με βάση τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις δεν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά μόνο ανεστάλη.

Κατά τη συζήτηση της αίτησης ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική αγορά την ενέργεια θα δημιουργήσει ένα καρτέλ και θα αυξηθούν οι τιμές. Εξαπατήθηκα κι εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι επιβάλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ήμουν ένας από αυτούς που είπα ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ, ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κάνοντας λόγο για νέα δικαστική δικαίωση των θέσεών της για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Με νέα κρίση του, υπό διαφορετική σύνθεση, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία και διατήρησε την ισχύ της ήδη εκδοθείσας προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της ασκηθείσας συλλογικής αγωγής» αναφέρει χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα