Μόνο ένας στους τέσσερις θα πάρει επιδότηση για συσκευή!

750.000 οι αιτήσεις έως σήμερα, ενώ οι πόροι του προγράμματος αρκούν για να καλύψουν μόνο 200.000!

Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο

Μόνο ένας στους τέσσερις φαίνεται ότι θα λάβει την επιδότηση για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. Οπως γνωστοποίησε χθες από το βήμα του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις από 740.000 διαφορετικά νοικοκυριά, τη στιγμή που οι πόροι του προγράμματος επαρκούν για περίπου 220.000-250.000 νοικοκυριά.

Ο αριθμός των αιτήσεων μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω έως αύριο, οπότε λήγει η τριήμερη παράταση που χορήγησε το ΥΠΕΝ, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος των πολιτών για το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 148.000.000 ευρώ, με την ηγεσία του υπουργείου να αναζητεί πρόσθετους πόρους για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων.

Έως αύριο οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ή να διορθώνουν την αίτησή τους μέσω ακύρωσης της παλαιάς και υποβολής νέας, ενώ για τις επόμενες τρεις μέρες (από Παρασκευή έως Δευτέρα) θα είναι εφικτή μόνο η υποβολή αιτήσεων που θα βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με επιπλέον μοριοδότηση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση από 30% έως 50%, με ποσό ανά συσκευή από 135 έως 710 ευρώ. Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία έως τρεις συσκευές προς επιχορήγηση, συγκεκριμένα έως δύο κλιματιστικά, έως ένα ψυγείο και έως έναν καταψύκτη.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές. Χθες υπήρξαν και κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα, καθώς διορθώθηκε το κατώτατο όριο αναπηρίας και η μοριοδότηση λόγω ΑμεΑ δίνεται πλέον από 67% και άνω. Για τη μοριοδότηση ΑμεΑ μέσω του σχετικού κριτηρίου, πλέον του ΚΕΠΑ γίνεται δεκτή και η γνωμάτευση / πιστοποιητικό από κάθε υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια Αρχή, η οποία κατά τον νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η είσοδος στην ψηφιακή πλατφόρμα προμηθευτών (έμποροι λιανικής – καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών, κατασκευαστές, αντιπρόσωποι και διανομείς) και τεχνικών εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα