Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα φέσια σε λογαριασμούς

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Στα όρια της κατάρρευσης και οι προμηθευτές ρεύματος. Παρέμβαση από τη ΡΑΕ

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και τα φέσια προς τις εταιρίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Σύμφωνα με επιστολή του επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, με συνέπεια οι προμηθευτές ρεύματος, ειδικά όσοι δεν το παράγουν, να είναι στα όρια της κατάρρευσης. Για να αποφευχθούν τα λουκέτα, η ΡΑΕ προτείνει να προκαταβάλει το κράτος προς τις εταιρίες το 75% της επιδότησης.

«Ο κλάδος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας που επαπειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύνανται να οδηγήσουν συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά, με απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα και τη διαμόρφωση εκ νέου (μετά το 2011 και τις υποθέσεις Energa – Hellas Power) συνθηκών ολιγοπωλίου ή/και μονοπωλίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του Αθανάσιου Δαγούμα, που εστάλη στις 28 Ιουλίου προς τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ρευστότητα

Όπως εξηγεί ο κ. Δαγούμας, «σαφώς οι καθετοποιημένοι συμμετέχοντες (δηλαδή όσοι διαθέτουν και παραγωγικό δυναμικό, όπως η Ηρων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Protergia της Μυτιληναίος, η Elpedison των Edison και ΕΛΠΕ και η NRG της MotorOil) καθώς και οι δραστηριοποιούμενοι στην αγορά φυσικού αερίου δύνανται να αντλούν ρευστότητα από την ιδιαιτέρως επικερδή δραστηριοποίησή τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την προμήθεια φυσικού αερίου αντιστοίχως, ώστε να μετριάζουν τις επαχθείς συνθήκες που επικρατούν στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Εν τω μεταξύ, έληξε χθες το πρωί η προθεσμία που είχε δώσει η Αρχή στις τρεις εταιρίες οι οποίες είχαν αρνηθεί να συμμορφωθούν και συνέχιζαν την πρακτική των παραπλανητικών διαφημίσεων.

Επομένως, σήμερα στις 11.00 η ΡΑΕ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία των προμηθευτών που τυχόν δεν αναθεώρησαν κατά το ορθόν την εμπορική πολιτική τους. Ομοίως, θα αναρτηθούν τα στοιχεία των προμηθευτών που τυχόν παραλείψουν να γνωστοποιήσουν εμπροθέσμως τον τρόπο συμμόρφωσής τους προς τις υποχρεώσεις τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα