Ηλεκτροσόκ από τις νέες τιμές-ρεκόρ του ρεύματος!

Άλμα στα 616,38 ευρώ/MWh. Μόλις στα 183 € σε Ισπανία – Πορτογαλία που έχουν εξασφαλίσει ειδικό καθεστώς

Η λεκτροσόκ προκαλεί η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα, η οποία εκτοξεύτηκε στα 616,38 ευρώ/MWh, υψηλότερη κατά 14,2% σε σχέση με χθες. Πρόκειται για νέο ρεκόρ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ αντίστοιχες είναι οι τιμές που διαμορφώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Τα 616,38 ευρώ/MWh αποτελούν τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, με τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ουγγαρία να έχουν επίσης τιμές στα 616 ευρώ. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει σήμερα η Ελβετία με 624 ευρώ/MWh, ενώ πάνω από 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται επίσης η τιμή σε Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία και Σερβία. Αντίθετα, τις χαμηλότερες τιμές καταγράφουν μία ακόμα φορά η Πορτογαλία και η Ισπανία. Στις δύο χώρες, που έχουν εξασφαλίσει ειδικό καθεστώς από τις Βρυξέλλες, η τιμή είναι μόλις 183 ευρώ/μεγαβατώρα!

Στην Ελλάδα, η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (46,2%) από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν λιγνίτες (22,7%), ανανεώσιμες πηγές (15,4%), υδροηλεκτρικά (5,6%) και εισαγωγές (3,9%). Το φορτίο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται μειωμένο (323 γιγαβατώρες έναντι 351 χθες).

Την ίδια στιγμή, νέο άλμα καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για παρατεταμένη διακοπή της προμήθειας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 13%, αφού έκλεισαν σε υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή.

Ο NordStream

Το ολλανδικό συμβόλαιο πρώτου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε στα 275,97 ευρώ/μεγαβατώρα χθες το πρωί στο Αμστερνταμ, για να υποχωρήσει τελικά στα 270 ευρώ. Ολα αυτά με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τον αγωγό NordStream, που θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία, όπως έχει προγραμματιστεί, μετά τα έργα. Μόλις την Παρασκευή, άλλωστε, η Gazprom σημείωσε ότι απαιτούνται εργασίες στη μοναδική λειτουργική τουρμπίνα του αγωγού, που λειτουργεί με δυναμικότητα μόλις 20% εδώ και εβδομάδες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα