Βουνό τα χρέη και οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών

Καυτός Σεπτέμβριος. Πώς θα πληρώσουν;

Τέλος χρόνου για εκατομμύρια φορολογουμένους και επιχειρήσεις που θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους έως το βράδυ της 31ης Αυγούστου. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει διορία έως την τελευταία ημέρα του Αυγούστου για να πληρωθούν υποχρεώσεις, όπως οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις επιστρεπτέες προκαταβολές που θα πρέπει να καταβάλουν όσες επιχειρήσεις έλαβαν τουλάχιστον έναν από τους επτά κύκλους των κρατικών ενισχύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, μέχρι και αύριο τα μεσάνυχτα θα πρέπει να πληρωθούν:

• Η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, από τα 2,2 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στα κρατικά ταμεία βρίσκεται ήδη κάτι περισσότερο από τον μισό φόρο, δηλαδή πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

• Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπόλοιπες δόσεις θα πρέπει να εξοφληθούν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, ως και τον Φεβρουάριο του 2023. Παράλληλα οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση από την οποία προέκυψε χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου ή να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό έως τις 31 Αυγούστου, κερδίζοντας έκπτωση 3%. Υπολογίζεται ότι περίπου 7 στους 10 φορολογουμένους δεν θα πληρώσουν φόρο, περίπου οι μισές είναι μηδενικές φορολογικές δηλώσεις και σε ένα ποσοστό της τάξεως του 13% είναι επιστρεπτέες. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο το ποσό της επιστροφής αντιστοιχεί σε περίπου 400 ευρώ.

• Η δεύτερη δόση επιστρεπτέων προκαταβολών από περίπου 700.000 επιχειρήσεις ή οι δύο πρώτες δόσεις από όσες επιχειρήσεις έλαβαν παράταση έως το τέλος Αυγούστου. Έως τις 31 Αυγούστου 2022 έχουν περιθώριο να καταβάλουν την πρώτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εφάπαξ καταβολή

Για τις επιχειρήσεις για τις οποίες η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού πραγματοποιείται μετά την 25η Ιουλίου 2022, έχει δοθεί η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης έως το τέλος Αυγούστου, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχουν βεβαιωθεί προς επιστροφή ποσά συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και έχουν εισπραχθεί ήδη 730.000.000 ευρώ, δηλαδή περίπου το 24% του συνόλου. Εφάπαξ πλήρωσαν μέσα στον Ιούλιο την επιστρεπτέα προκαταβολή 203.235 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Οι επιχειρήσεις κέρδισαν 130.000.000 ευρώ από την έκπτωση.

Σημειώνεται πως η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αποτελεί βασικό κριτήριο για το Fuel Pass 2. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2021 και στη συνέχεια να κάνουν αίτηση για το Fuel Pass 2, με την πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων να κλείνει την 1η Σεπτεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα