Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνονται οι δικαιούχοι και τα ποσά

Μπόνους για όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο και παραγγείλουν πετρέλαιο

Την αύξηση των ποσών του φετινού επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα διευρύνονται και οι δικαιούχοι. Το συνολικό κονδύλι φέτος θα αγγίξει τα 300.000.000 ευρώ, από τα 176.000.000 ευρώ πέρυσι.

Σημειώνεται πως ένας καταναλωτής, ο οποίος συνεχίζει να καταναλώνει πετρέλαιο θέρμανσης, θα λάβει το επίδομα όταν πολλαπλασιάσει τον αριθμό των βαθμοημερών της περιοχής του (όπως έχει προκύψει από την έκθεση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας πάνω στην οποία πατά το συγκεκριμένο επίδομα) με τον συντελεστή των 350 ευρώ, αντί των 300 ευρώ πέρυσι. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε και τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης με την τιμή αναφοράς των 350 ευρώ, με το ποσό να φτάνει τα 700 ευρώ σε συνάρτηση με τους συντελεστές ανά βαθμοημέρες, όταν αντικαθίσταται η θέρμανση από ηλεκτρικό με πετρέλαιο.

Τετραμελής οικογένεια στην περιοχή της Νέας Σμύρνης πέρυσι έλαβε επίδομα θέρμανσης ύψους 136,8 ευρώ και φέτος αναμένεται να πάρει 186,2 ευρώ. Ωστόσο, σε περίπτωση που πέρυσι ήταν δικαιούχος του επιδόματος και είχε καταναλώσει άλλο καύσιμο εκτός του πετρελαίου και φέτος αποφασίσει να «γυρίσει» το πετρέλαιο θέρμανσης, τότε θα λάβει επιδότηση 372,4 ευρώ.

Αντίστοιχα, τετραμελής οικογένεια στο Περιστέρι πέρυσι πήρε επίδομα 154,8 ευρώ και φέτος θα λάβει 210,7 ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι περισσότεροι καταναλωτές να γυρίσουν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης και να μην καταναλώνουν ηλεκτρικό και φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους.

Ωστόσο, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο για μια μέση οικογένεια να προχωρήσει σε αλλαγή του καυστήρα και να επιστρέψει στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ τεράστιο πρόβλημα παρατηρείται στις νεόδμητες πολυκατοικίες, οι οποίες για να χτιστούν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εκδώσει πιστοποιητικό για φυσικό αέριο, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να βάλουν εξαρχής λέβητα φυσικού αερίου.

Ενώπιον ενός «παγωμένου» χειμώνα αναμένεται να βρεθούν και όσοι ζουν σε πολυκατοικίες οι οποίες θα αποφασίσουν να μη βάλουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της πανάκριβης τιμής, που θα είναι σχεδόν 25%-30% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα