Κίνδυνος «ξεπλύματος» τεράστιων ποσών με την τροπολογία για τις γονικές παροχές

Τεράστια περιθώρια για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων λαμβάνει η τροπολογία για τις χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές, καθώς πλέον επιτρέπεται να πραγματοποιούνται με μετρητά και όχι μέσω τραπέζης, όπως όριζε ο νόμος.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, οι γονικές παροχές και δωρεές θα είναι αφορολόγητες έως του ποσού των 800.000 ευρώ μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας, ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Μάλιστα, με την ίδια τροπολογία ορίζεται πως για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, θα πρέπει η κατάθεση των μετρητών στον λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει πως η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια), που διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10% μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ.

Αρκετοί φορολογούμενοι αγνόησαν ή δεν πρόσεξαν τη συγκεκριμένη διάταξη, προέβησαν σε δωρεές και γονικές παροχές, με μετρητά, με αποτέλεσμα να χρεωθούν με φόρο 10%, επί του δωριζόμενου ποσού.

Το νέο καθεστώς θα ισχύσει αναδρομικά, από την 1η Οκτωβρίου του 2021, που σημαίνει ότι όσοι πλήρωσαν φόρο για δωρεές χρηματικών ποσών ή γονικές παροχές επειδή προχώρησαν σε δωρεές ή γονικές παροχές με μετρητά, θα διαγραφούν τα σχετικά ποσά ή θα τους επιστραφούν, εφόσον έχουν καταβληθεί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα