Ελεύθεροι επαγγελματίες επιμένουν στην κυβέρνηση για την αδικία με τις εισφορές

Με εισφορές-θηλιά το 2023!

Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, η κυβέρνηση επιμένει να προχωρήσει κανονικά στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών από τον Ιανουάριο του 2023.

Μάλιστα, μόλις χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβη στην εκτίμηση ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα φτάσει το 9%, προκαλώντας αντίστοιχη επιβάρυνση στις εισφορές περισσότερων από 1.200.000 ασφαλισμένων, με βάση τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020). Ακόμα χειρότερα, ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι ο πληθωρισμός συμπαρασύρει τις εισφορές και το 2024, με τον υπουργό Οικονομικών να εκτιμά, έστω και πρόωρα, ότι θα αυξηθεί κατά 3%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής απορρίπτεται από το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ το ενδεχόμενο ακόμη και μιας μέσης λύσης, όπως θα ήταν μία νομοθετική παρέμβαση που θα «ψαλίδιζε» το ποσοστό της αύξησης, π.χ., στο μισό του ετήσιου πληθωρισμού.

Στα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι ότι η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 80 λεπτών την ημέρα, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι μη μισθωτοί υφίστανται ήδη τεράστιες επιβαρύνσεις για περισσότερο από έναν χρόνο, λόγω των ανατιμήσεων των αγαθών και των υπέρογκων αυξήσεων στην ενέργεια. Ωστόσο, όπως είπε εξάλλου δημόσια και ο υπουργός Εργασίας, η κυβέρνηση δεν θεωρεί λογικό οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν μικρότερες εισφορές από αυτές των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Τέλος, από τον ΕΦΚΑ επισημαίνεται ότι όσοι μη μισθωτοί καταβάλλουν σήμερα από δική τους επιλογή την κατώτατη εισφορά της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας -την οποία επιλέγει σχεδόν το 90% του συνόλου- θα οδηγηθούν στο τέλος του εργασιακού βίου τους στην καλύτερη περίπτωση σε συντάξεις των 750 ευρώ.

Λαμβάνοντας ως δεδομένη την παραδοχή του κ. Σταϊκούρα, οι αυξήσεις στις μηνιαίες εισφορές των μη μισθωτών μόνο για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη θα αυξηθούν από 19 ευρώ στην 1η ασφαλιστική κατηγορία έως και λίγο πάνω από 50 ευρώ για όσους έχουν επιλέξει την 6η κατηγορία. Αντίστοιχη αύξηση θα επιβληθεί και στους περίπου 250.000 μη μισθωτούς που καταβάλλουν εισφορά για επικουρική σύνταξη. Γι’ αυτούς στην 1η κατηγορία η μηνιαία εισφορά θα αυξηθεί από 39 σε 42 ευρώ, στη 2η κατηγορία από 47 σε 51 ευρώ και στην 3η και τελευταία ασφαλιστική κατηγορία από 56 σε 61 ευρώ μηνιαίως.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα