Με παράβολο ύψους 250 ευρώ θα σωθούν προσωρινά τα αυθαίρετα κτίσματα

Ανοίγει η πλατφόρμα για την υπαγωγή στις οικιστικές πυκνώσεις

Από τον Βασ. Παπακωνσταντόπουλο

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την υπαγωγή των δασικών αυθαιρέτων στις ευνοϊκές διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις. Μέσα από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Ελληνικό Κτηματολόγιο δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να σώσουν προσωρινά το κτίσμα τους, με την καταβολή παράβολου ύψους 250 ευρώ.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση θα φέρει αναστολή των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί (πρόστιμα, κατεδαφίσεις) και προστασία από νέες μέχρι να αποσαφηνιστεί ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν τα δασικά αυθαίρετα από την Πολιτεία. Οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους κάτι λιγότερο από τρεις μήνες, καθώς ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2022. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4685/2020, οι κάτοχοι κτιρίων οικιστικής χρήσης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων και να τακτοποιήσουν τις δομημένες επιφάνειες ιδιοκτησίας τους για 30 χρόνια.

Δήλωση, δηλαδή, μπορεί να υποβληθεί για κατοικίες και κατασκευές που τις συνοδεύουν, οι οποίες βρίσκονται σε οικιστικές πυκνώσεις εντός περιοχών που περιλαμβάνονται σε αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες και όχι σε διάσπαρτα αυθαίρετα μέσα στο δάσος. Ως οικιστικές πυκνώσεις ορίζονται οι συγκεντρώσεις κατοικιών, οι οποίες παρουσιάζουν εν τοις πράγμασι λειτουργική ενότητα, λόγω της εγγύτητας μεταξύ τους και της εξυπηρέτησής τους από κοινά δίκτυα (όδευση, ενέργεια, ύδρευση κ.λπ.).

Δικαίωμα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με το οποίο αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

Για την υποβολή της αίτησης απαιτούνται έκδοση και πληρωμή, μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ. Μετά την υποβολή της αίτησης αποδίδεται αριθμός πρωτοκόλλου. Τυχόν μη πληρωμή του παραβόλου καθιστά την αίτηση απαράδεκτη.

Με την αίτηση συνυποβάλλονται μεταξύ άλλων τα έγγραφα για την απόδειξη του εννόμου συμφέροντος, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) υπογεγραμμένη, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή, και δήλωση μηχανικού υπογεγραμμένη με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών, εφόσον υπάρχουν, καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία, ήτοι κάλυψη, δομημένη επιφάνεια και ύψος τους, καθώς και ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αποκλεισμού υπαγωγής στη διάταξη.

«Με τη ρύθμιση αυτή προχωρούμε σε τακτοποίηση ακόμα μίας εκκρεμότητας πολλών ετών που ταλαιπωρεί αρκετούς συμπολίτες μας. Μέριμνά μας παραμένει σταθερά η προστασία του δασικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την προστασία της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα