Τροπολογία από το ΚΙΝ.ΑΛ. για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Την κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου κατά τα δύο τρίτα στον πιστωτή και κατά το ένα τρίτο στον οφειλέτη προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί ή μετατραπεί σε ελβετικό φράγκο κατά τη χρονική περίοδο 2006-2009. Πρόκειται για μια ρύθμιση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπολείπεται όμως των λύσεων που υιοθετήθηκαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες οι δανειολήπτες απαλλάχθηκαν από κάθε τέτοιο κίνδυνο.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος αναφέρεται ότι η εμμονή στην εφαρμογή συναλλαγματικής ισοτιμίας που διογκώνει πέρα από κάθε οικονομική λογική και μέτρο την οφειλή του δανειολήπτη είναι ιδιαίτερα επαχθής για τον τελευταίο, οδηγεί, δε, σε μια αδιέξοδη κατάσταση τους δανειολήπτες και εν τέλει πλήττει και τα πιστωτικά ιδρύματα, αφού καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανείων αυτών. Αντίθετα, ο μετριασμός των συνεπειών για τους δανειολήπτες θα αποκαταστήσει καλύτερες συνθήκες αποπληρωμής, θα αμβλύνει τις αντιδικίες που έχουν προκληθεί και θα επιτρέψει την καλύτερη εξυπηρέτηση των εν λόγω δανείων σε όφελος και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αναγνωρίζεται, καταρχήν, ότι ο δανειολήπτης φέρει, όσον αφορά τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί ή μετατραπεί σε ελβετικό φράγκο κατά τη χρονική περίοδο 2006-2009, αποκλειστικά τον κίνδυνο της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ προς ελβετικό φράγκο μέχρι, όμως, τη μείωση αυτής σε ποσοστό 10% σε σχέση με την τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην οποία εκταμιεύτηκε το δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Από την έναρξη της ισχύος των διατάξεων της τροπολογίας, σε περίπτωση που η επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπερβαίνει το 10%, θα επιμερίζεται ο κίνδυνος κατά τα 2/3 στον πιστωτή (πιστωτικό ίδρυμα ή διάδοχό του) και κατά το 1/3 στον οφειλέτη. «Έτσι, ένα δάνειο σε ελβετικό φράγκο που εκταμιεύτηκε το 2007 με συναλλαγματική ισοτιμία 1,62 και αποπληρώνεται με τη σημερινή ισοτιμία να βρίσκεται στο 0,98 πλέον θα αποπληρώνεται εφαρμόζοντας συναλλαγματική ισοτιμία 1,41» επισημαίνουν οι βουλευτές.

Προβλέπεται, επίσης, η αναδρομική εφαρμογή στις συγκεκριμένες συμβάσεις ευνοϊκότερης για τον οφειλέτη συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία ορίζεται στο ήμισυ της τιμής που προκύπτει ανάμεσα στην ισοτιμία που υπήρχε όταν εκταμιεύτηκε το δάνειο σε ελβετικό φράγκο και στην ισοτιμία που ίσχυε κατά τον χρόνο της αντίστοιχης καταβολής. Ετσι, οι καταβολές που πραγματοποιήθηκαν για την αποπληρωμή οφειλής με χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία θα πρέπει να υπολογιστούν με βάση αυτό το όριο και, συνεπώς, να μειωθεί σήμερα το υπόλοιπο της οφειλής. Σε περίπτωση που έχει καταβληθεί μεγαλύτερο ποσό από αυτό που απαιτούνταν για την εξόφληση του δανείου, ο πιστωτής δεν υποχρεούται στην επιστροφή της διαφοράς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα