Αύξηση ορίων ηλικίας έως 7 έτη στο Δημόσιο

Ο Κ. Χατζηδάκης υιοθέτησε τη δυσμενή για τους εργαζομένους γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Την αύξηση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο έως επτά έτη για πρόωρη συνταξιοδότηση προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση ο Κωστής ΧατζηδάκηςΈτσι, ενώ το υπουργείο Εργασίας είχε δεσμευθεί, μέσω επίσημης ανακοίνωσης στις 23 Σεπτεμβρίου του 2021, ότι «τα όρια ηλικίας δεν αυξάνονται», υιοθέτησε τη μη δεσμευτική, αλλά δυσμενή για τους εργαζομένους γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε σχέση με τη διχογνωμία που προέκυψε για τις πρόωρες συντάξεις του Δημοσίου.

Η σχετική διάταξη ορίζει ότι για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010, 2011 και 2012 (άρα είχαν ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε), το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης κρίνεται με βάση τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τον νόμο 4336/2015, εφόσον αυτά συμπληρωθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσία κατά τα προαναφερόμενα έτη και εξακολουθεί να υπηρετεί από τότε, με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε πριν από το 2015 δικαιούται να λάβει μειωμένη σύνταξη το 2022, εάν συμπληρώνει τα 56 έτη ηλικίας μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και θεμελιώνει αυτό το δικαίωμα (που μπορεί να ασκήσει οποτεδήποτε – και μετά το 2022) έχοντας συμπληρώσει τουλάχιστον 35 χρόνια υπηρεσία.

Αντιθέτως, αν τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τον νόμο 4336/2015 δεν συμπληρώνονται εντός του 2022, οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσία τα έτη 2010, 2011 και 2012 δεν δικαιούνται μειωμένη σύνταξη το 2022, αλλά μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσία το 2011, αλλά δεν συμπληρώνει τα 56 έτη μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε πριν από το 2015 δεν δικαιούται μειωμένη σύνταξη το 2022, αλλά θα δικαιούται μειωμένη σύνταξη μόλις συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του.

Σε πρακτικό επίπεδο, από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και στο εξής αυξάνονται τα όρια ηλικίας για πρόωρη και μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο έως επτά έτη, υιοθετώντας στο ακέραιο τη σχετική σύσταση-απαίτηση του σχεδίου Πισσαρίδη.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε μία… μεταβατική περίοδος ενσωματωμένη σε μίαν άλλη μεταβατική περίοδο είναι ότι στις αρχές του 2022 υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ως είχαν υποχρέωση εκ του νόμου, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Όμως, οι διαδικασίες για αυτούς πάγωσαν έπειτα από τη διχογνωμία μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Εργασίας, το οποίο… πέταξε την καυτή πατάτα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Με τη λύση που επιλέχθηκε, αφενός αυτοί που είχαν ήδη υποβάλει παραιτήσεις θα βγουν στη σύνταξη με τα παλαιά ευνοϊκά όρια και δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν άρον άρον στις αίθουσες διδασκαλίας, αφετέρου από το νέο έτος και εις το εξής το όριο ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο αυξάνεται κατά περίπτωση από δύο έως επτά έτη. Αυτό νομοθετείται, μάλιστα, σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση επαίρεται ότι όχι μόνο η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια, αλλά και από τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Όμως, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μία μνημονιακού τύπου παρέμβαση στα όρια ηλικίας που δεν κατάφεραν να επιβάλουν ούτε οι δανειστές!

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ αλλά και των οργανώσεων των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ), που ήδη από τον περασμένο Ιούλιο είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου καλώντας τον να μην κάνει αποδεκτή τη γνωμοδότηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα