Ύποπτη… ασάφεια για τις αυξήσεις στις συντάξεις

Όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2023 κινδυνεύουν να εισπράττουν αισθητά μικρότερα ποσά, αν δεν εκδοθούν ξεκάθαρες αποφάσεις από το υπουργείο Εργασίας

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις, αντί να ξεδιαλύνει την κατάσταση, συνεχίζει να προκαλεί σύγχυση και προβληματισμό. Ο λόγος είναι ότι, παρά το γεγονός πως ξεκαθαρίστηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 αυξάνεται η εθνική σύνταξη από τα 384 ευρώ στα 411 ευρώ, κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα αυξηθεί και η ανταποδοτική σύνταξη παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Επομένως, ελλοχεύει ο κίνδυνος η αύξηση που θα δικαιούνται όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά το νέο έτος να μην είναι ίση με εκείνη των νυν συνταξιούχων (κατά τα φαινόμενα, ύψους 7%), αλλά πολύ μικρότερη!

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας μέσω ενημερωτικού σημειώματος, που εξέδωσε χθες σε μορφή ερωταπαντήσεων, αναφέρει: «Και η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνονται. Δηλαδή, έστω ότι ο συντελεστής αύξησης για το 2023 είναι 7%, τότε η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 411 ευρώ το 2023, από 384 ευρώ που είναι σήμερα.

Αυτό θα είναι το ποσό που θα λαμβάνει ο ήδη συνταξιούχος. Αλλά και κάθε νέα σύνταξη θα εκδίδεται με αυτό το ποσό. Η διαδικασία αυτή είναι διαρκής: Εάν υποθέσουμε ότι το 2023 ο μέσος όρος ΑΕΠ και πληθωρισμού θα είναι 5%, τότε από το 2024 και εφεξής η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 432 ευρώ και ούτω καθεξής. Αντιστοίχως με τον ίδιο τρόπο αυξάνεται και το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης».

Το γεγονός ότι για το σκέλος των αυξήσεων στην ανταποδοτική σύνταξη το υπουργείο δεν παραθέτει παράδειγμα επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών. Αυτό γιατί, με βάση τους νόμους 4387 και 4670, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιων ετών οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξηθούν. Συγκεκριμένα, αν η αύξηση του 7% εφαρμοστεί στο σύνολο των ετών από το 2002 έως σήμερα, τότε, π.χ., μία σύνταξη ύψους 1.000 ευρώ θα αυξηθεί κατά 70 ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 1.070 ευρώ. Εάν, όμως, η αύξηση του 7% υπολογιστεί μόνο για τις συντάξιμες αποδοχές του 2022, τότε μία σύνταξη των 1.000 ευρώ θα αυξηθεί μόλις 28,94 ευρώ και θα ανέλθει σε 1.028,94 ευρώ! Δηλαδή η περιβόητη αύξηση ύψους 7% θα είναι τελικά γι’ αυτούς 2,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση όσα αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, η αύξηση της εθνικής σύνταξης θα συμπαρασύρει μια σειρά από μεγέθη τα οποία είναι δεμένα με την εθνική σύνταξη: Το πλαφόν των κύριων συντάξεων, τα κατώτατα όρια των συντάξεων λόγω θανάτου, αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, όλα αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω. Ειδικότερα, το πλαφόν των συντάξεων είναι πολλαπλάσιο (12πλάσιο) της εθνικής σύνταξης.

Άρα, καθώς αυξάνεται η εθνική σύνταξη, αντίστοιχα αυξάνεται και το πλαφόν και όσοι λαμβάνουν υψηλές συντάξεις δεν επηρεάζονται. Επομένως, από 1/1/2023 και με αύξηση 7%, το πλαφόν θα διαμορφωθεί στα 4.932 ευρώ. Τέλος, αυξήσεις δικαιούνται και θα λάβουν και οι 100.000 συνταξιούχοι των οποίων ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη (εκτιμάται σε 4% επί του συνόλου των συνταξιούχων).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα