«Συγχωροχάρτι» σε χιλιάδες επιχειρήσεις για τις επιστρεπτέες

Η «απαλλαγή» από την έντοκη καταβολή δρομολογείται εφόσον διαπιστώνονται οριακές παραβάσεις στον μέσο όρο για την απασχόληση

Άφεση αμαρτιών σε επιχειρήσεις που έλαβαν «ραβασάκι» από τις ελεγκτικές Αρχές να επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή και μάλιστα με τόκο δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων τα οποία προέκυψαν κατά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα.

Η απαλλαγή από την έντοκη καταβολή δρομολογείται εφόσον διαπιστώνονται τυπικές παραβάσεις που αφορούν τον όρο για την απασχόληση.

Για παράδειγμα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις που ο μέσος όρος απασχόλησης ήταν 4,95 και όχι 5 ή ότι η πρόσληψη για να καλυφθεί η αποχώρηση έγινε στις 4 του μήνα και όχι την 1η του μήνα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «σχετικά με το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά τη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος “Εργάνη”, πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων».

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα περίπου 18.000 φορολογούμενοι έλαβαν ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ με το οποίο καλούνται να επιστρέψουν ολόκληρο και με τόκο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, με το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί να υπολογίζεται σε περίπου 200.000.000 ευρώ.

Επίσης, δίνεται δεύτερη ευκαιρία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών στις περιπτώσεις εκείνες εταιριών και επαγγελματιών όπου θα διαπιστωθεί πως υπήρξε οριακή παραβίαση των όρων χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης.

Αναλυτικά, παρατείνεται αυστηρά έως τις 31/01/2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής και παρατείνεται έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 02/11/2022, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αυτά θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελουμένους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα