Ο νέος Προϋπολογισμός κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών

Μικρές οι δυνατότητες για νέα μέτρα στήριξης

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα η Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού για το 2023 από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ποσοστό κοντά στο 5,5% (έναντι 5,3% της πρόβλεψης στο προσχέδιο), ενώ το επόμενο έτος το ποσοστό, στο βασικό σενάριο λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων, θα είναι λίγο χαμηλότερο σε σχέση με το 2,1% του προσχεδίου.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως θα προβλέπεται και ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο θα τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης ακόμα και οριακά κάτω από το 1%. Παράλληλα, φέτος αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ, ενώ το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ. Από το συγκεκριμένο ποσοστό δεν δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιήσει χρήματα για τα όποια (προεκλογικά) μέτρα στήριξης από το περίσσευμα του φετινού Προϋπολογισμού, τα οποία θα προκύψουν λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης.

Ακόμα και με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι για του χρόνου θα είναι πολύ μικρές οι δημοσιονομικές δυνατότητες για νέα μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το προσχέδιο προβλέπει, πάντως, πως θα διατεθεί ένα έκτακτο αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για να χρησιμοποιηθεί κατά της ακρίβειας για όλο το 2023.

Πρόκειται για ένα ποσό που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κύμα των αυξήσεων που θα αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι. «Αγκάθι» θα αποτελέσει ο πληθωρισμός, ο οποίος θα κινηθεί εφέτος στην περιοχή του 10%, για να υποχωρήσει το επόμενο έτος, με την πρόβλεψη να κινείται κοντά στο 4,5% – 5%, που θεωρείται μια πολύ μεγάλη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η αποκλιμάκωσή του θα αρχίσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενδέχεται όμως και να καθυστερήσει, με πολύ σοβαρές συνέπειες και στη δημοσιονομική εικόνα.

Ιδιαίτερα σημαντικό, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, είναι το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε πέρυσι κατά 13 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ εφέτος θα υποχωρήσει κατά επιπλέον 25 μονάδες του ΑΕΠ και το 2023 επιπλέον σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ. Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, σύμφωνα με όσα είχαν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί από τα 392,300 δισ. ευρώ ή 186,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, στα 395,030 δισ. ευρώ ή 178,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2023, ποσοστά που θα παρουσιαστούν ελαφρώς μειωμένα λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης του τρέχοντος έτους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα