Νέα επιταγή ακρίβειας, αλλά για… λίγους!

Σκέψεις στην κυβέρνηση για (προεκλογικό) μηνιαίο επίδομα 150 ή 200 ευρώ μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης, με έντονο προεκλογικό άρωμα, αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με φόντο και τις δημοσκοπήσεις που έχουν «στριμώξει» το Μέγαρο Μαξίμου.

Ένα από τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες είναι να δοθεί ένα νέο επίδομα ακρίβειας, το οποίο θα χορηγείται στους δικαιούχους κάθε μήνα, με άγνωστο όμως χρονικό ορίζοντα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα.

Στο τραπέζι βρίσκεται μια επιταγή ακρίβειας που μπορεί να φτάνει τα 150 ή 200 ευρώ, την οποία θα μπορούν να λάβουν μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Εφόσον προχωρήσει αυτή η σκέψη, θα τεθούν ιδιαίτερα αυστηροί «κόφτες», ώστε το επίδομα να λάβουν πρακτικά ελάχιστοι πολίτες, λόγω του δημοσιονομικού κόστους ενός τέτοιου μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εξετάζουν:

• Την επέκταση για ακόμα δύο ή τρεις μήνες της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης. Υπενθυμίζεται πως σήμερα η επιδότηση ανέρχεται στα 25 λεπτά το λίτρο.

• Εφόσον οι τιμές της βενζίνης και του diesel βρεθούν σε υψηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται να επανέλθει μια επιδότηση στα καύσιμα. Ωστόσο, η προηγούμενη απευθείας επιδότηση στην αντλία για τις τιμές του diesel, που καταργήθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου οδηγώντας το συγκεκριμένο καύσιμο πολύ πάνω από τα 2 ευρώ/λίτρο για αρκετές εβδομάδες, προσκρούει στη νέα προτροπή της Κομισιόν και του Eurogroup ότι τα νέα μέτρα στήριξης δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα αφορούν μόνο τους ευάλωτους πολίτες.

• Παράλληλα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευθεί για μια ακόμα φορά, με ορατό τον κίνδυνο να απαιτήσουν τη στήριξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, «ροκανίζοντας» κάθε κονδύλι για ενδεχόμενες νέες παρεμβάσεις.

Μάλιστα, πηγές της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι βρίσκεται στα σκαριά νέο πακέτο μέτρων, ύψους 600.000.000 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα