Προεκλογικά «δώρα» για τα αυθαίρετα

Μέσα σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει πολεοδομικές διατάξεις και ρυθμίσεις για νομιμοποίηση παρατυπιών. Πότε και πού επιτρέπεται η δόμηση

Πλήθος πολεοδομικών διατάξεων και ρυθμίσεων για νομιμοποίηση παρατυπιών περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι βασικότερες αφορούν την τρίμηνη παράταση της υποβολής των δηλώσεων για τα δασικά αυθαίρετα και τη διατήρηση της δυνατότητας δόμησης στα μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα, για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση προέγκρισης οικοδομικής άδειας.

Στο νομοσχέδιο, λοιπόν, του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο με διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, διατάξεις με έντονο προεκλογικό άρωμα.

Κατ’ αρχάς παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σε δάση, η οποία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου. Ετσι οι πολίτες έχουν ακόμα τρεις μήνες στη διάθεσή τους για να σώσουν προσωρινά το δασικό τους αυθαίρετο με την καταβολή παραβόλου ύψους 250 ευρώ. Με την υποβολή της αίτησης οι πολίτες εξασφαλίζουν άμεσα αναστολή όλων των διοικητικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εξαίρεσης από την κατεδάφιση. Η ρύθμιση αφορά κατοικίες που σχηματίζουν οικιστικές πυκνώσεις, εντός περιοχών που περιλαμβάνονται σε αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Ρυθμίσεις, όμως, υπάρχουν και για άλλες περιπτώσεις αυθαιρέτων. Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως το τέλος του 2024 η ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων στον ν. 4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017 (Α’ 167), και τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 (Α’ 209) που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013. Εως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 παρατείνονται οι προθεσμίες νομιμοποίησης παράνομων κτηνοτροφικών μονάδων και διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών μέσα στο Δέλτα του Εβρου, μέχρι να ολοκληρωθεί το πλαίσιο προστασίας της περιοχής.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η προαναγγελθείσα ρύθμιση, με την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει έμμεση παράταση για τη δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων (750 τ.μ., 1.200 τ.μ. Και 2.000 τ.μ.), που έχουν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλειμμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές.

Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα οικοδόμησης στις περιπτώσεις οικοπέδων, κατά παρέκκλιση άρτιων, στις εκτός σχεδίου περιοχές, για τις οποίες έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022 δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, εάν έως τότε:

• είτε υποβλήθηκε αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, εφόσον αυτή έχει πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και μελέτες,

• είτε αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Ωστόσο, ειδικώς για αυτές τις περιπτώσεις, χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023, καθώς έως την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας ή προέγκρισή της.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 88 του νομοσχεδίου, τα συγκεκριμένα ακίνητα μπορούν να οικοδομούνται «εάν, μέχρι την έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχει υποβληθεί αίτημα για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας με τα δικαιολογητικά και τις μελέτες της παρ. 5 του άρθρου 35 του ν. 4495/2017 (A’ 167) ή έχει υποβληθεί αίτημα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση έγγραφης βεβαίωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, κατά την υποπερ. βα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4495/2017, αν στην τελευταία περίπτωση η αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισης υποβληθεί μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα