Ακρίβεια: Με καθυστέρηση και πολύ μικρό το food pass!

Η ενίσχυση θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο του 2023 και θα διαρκέσει έως τον Ιούλιο

Νέα επιδότηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ωστόσο πρόκειται για παρέμβαση που, αν και θα αποτελέσει ένα μικρό στήριγμα στους καταναλωτές, ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση.

Σημειώνεται ότι οι φωνές που έκαναν λόγο για μια κρατική στήριξη έναντι των ανατιμήσεων είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του 2022, με το οικονομικό επιτελείο να απορρίπτει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα μηνιαίο food pass, δηλαδή μια επιδότηση που θα δοθεί σε πολίτες, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μάλιστα, αρχίζει από 22 ευρώ… τον μήνα, ποσό που μπορεί να αποτελέσει μια μικρή ανάσα στα νοικοκυριά, ωστόσο επίκειται και νέα άνοδος των τιμών, που μπορεί να «ροκανίσει» το κρατικό επίδομα. Η ενίσχυση θα αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2023 και θα διαρκέσει έξι μήνες, έως τον Ιούλιο 2023.

Το μέτρο θα επιδοτεί ένα μικρό ποσοστό, μόλις το 10% των αγορών νοικοκυριών τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης σε super market και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, mini market, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Συγκεκριμένα για:

• Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση.

• Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.

• Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.

• Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.

• Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.

• Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση.

• Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση.

• Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Με βάση τα ανωτέρω, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως:16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

Για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας (παιδί ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού) θα υπάρχει προσαύξηση 5.000 ευρώ.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Το επίδομα θα πιστώνεται κάθε μήνα σε μια άυλη ψηφιακή κάρτα, όπως συνέβαινε στο fuel pass. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά θα καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης θα ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Το νέο επίδομα θα κοστίσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό και για τους έξι μήνες εφαρμογής του περίπου 650.000.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα που θα μπουν στα ταμεία του Δημοσίου, μετά τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη φορολόγηση δεν υπήρξε νέα νομοθετική ρύθμιση, από τη στιγμή που η εισφορά έχει καταστεί ευρωπαϊκός νόμος, καθώς είχε αποφασιστεί από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα