Πρεμιέρα για το νέο επικουρικό ταμείο

Το ΤΕΚΑ αφορά τους ήδη ασφαλισμένους στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν γεννηθεί από 01/01/1987 και μετά.

Δικαίωμα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) έχουν πλέον και όσοι είναι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν γεννηθεί από 01/01/1987 και μετά. Πρόκειται για τον λεγόμενο ατομικό κουμπαρά, στον οποίο πιστώνονται οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη.

Το κεφάλαιο, αποτελούμενο από τις συσσωρευμένες εισφορές, επενδύεται και οι αποδόσεις πιστώνονται και πάλι στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου. Στο τέλος του εργασιακού βίου το σωρευμένο κεφάλαιο, δηλαδή το άθροισμα εισφορών και αποδόσεων, μετατρέπεται σε ισόβια μηνιαία επικουρική σύνταξη. Οι παροχές του ΤΕΚΑ συμπληρώνουν την κύρια σύνταξη, ενώ στο νέο σύστημα προβλέπονται επίσης συντάξεις λόγω αναπηρίας και θανάτου.

Προσοχή, όμως: Η αλλαγή του φορέα γίνεται μόνο μία φορά και δεν δύναται να ανακληθεί. Εφόσον οι ασφαλισμένοι επιλέξουν τη μετάβαση, τότε για το υπόλοιπο του εργασιακού και ασφαλιστικού τους βίου θα υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΚΑ αντί για του e-ΕΦΚΑ.

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης παραμένει ως έχει. Δηλαδή, κάποιος καταβάλλει τις ίδιες εισφορές για την επικουρική ασφάλιση είτε υπάγεται στον e-ΕΦΚΑ είτε στο ΤΕΚΑ. Το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται διακριτά για το σύνολο του χρόνου που έχει διανυθεί σε κάθε φορέα. Ο εργαζόμενος που ήταν ήδη ασφαλισμένος στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και επιλέξει να ενταχθεί στο νέο Ταμείο τη στιγμή της συνταξιοδότησής του θα εισπράξει και από τα δύο Ταμεία με τη μορφή της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης το αναλογούν ποσό.

Η διαδικασία

Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν γεννηθεί από 01/01/1987 και μετά, μπορούν με αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι τις 31/12/2023. Από τον Μάρτιο του 2023 θα παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί κ.λπ.). Το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ σε αυτήν την περίπτωση διατηρείται μέχρι τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.

Για τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης, οι μισθωτοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα πρέπει να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ), ο οποίος είναι διαθέσιμος από τις οικονομικές υπηρεσίες του φορέα απασχόλησής τους. Επιπλέον πρέπει να μεριμνούν για την ενημέρωση του εργοδότη σχετικά με την αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης.

Αντίστοιχα, οι μη μισθωτοί με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης πρέπει να γνωρίζουν τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς τους, όπως έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Επιπλέον θα λαμβάνουν εφεξής διακριτό ειδοποιητήριο για την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΤΕΚΑ. Σε περίπτωση άσκησης παράλληλης δραστηριότητας, αρκούν η δήλωση της μισθωτής δραστηριότητας και ο ΑΜΕ. Με την οριστική υποβολή της σχετικής αίτησης οι εργοδότες ενημερώνονται αυτομάτως στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στο Μητρώο Εργοδοτών. Η ενεργοποίηση της αλλαγής φορέα πραγματοποιείται τον μεθεπόμενο της αίτησης μήνα, ώστε να παρέχεται επαρκής χρόνος στους εργοδότες να αποτυπώσουν την αλλαγή ασφάλισης στην καρτέλα του εργαζομένου και να αρχίσουν την υποβολή διακριτής ΑΠΔ ΤΕΚΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα