ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,1%

Σε ειδική έκθεσή του ο οργανισμός προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα έως 2%, συνέχιση μεταρρυθμίσεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Φρένο» στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και πρωτογενή πλεονάσματα έως και 2% προβλέπει για τη χώρα μας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σε ειδική έκθεση που παρουσιάστηκε χθες.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγεί σε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,1% και το 2024 στο 1,8%, από 5,1% το 2022.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό (με βάση τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), προβλέπεται μεγάλη αποκλιμάκωσή του στο 3,7% σε μέσα επίπεδα το 2023 και στο 2,3% το 2024, από 9,5% πέρυσι. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί η αύξηση της απασχόλησης, με ρυθμό 1,1% φέτος, έναντι 6,2% το 2022.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 170,7% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 163,6% το 2024, από 175,1% το 2022, χάρη στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό, αλλά παραμένει υψηλό.

Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται και διαφοροποιούνται, ανακλώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει η έκθεση.

«Καμπανάκια» του ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η διατήρηση της ανάκαμψης απαιτεί να συνεχισθεί η αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων της οικονομίας και να εφαρμοσθεί πλήρως το φιλόδοξο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με παράλληλο έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων, στήριξη της δημοσιονομικής ευρωστίας και ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών.

Οπως τονίζει, η αποτελεσματική υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η διεύρυνση του μείγματος των φορολογικών εσόδων και η βελτίωση των επιδόσεων του δημόσιου τομέα θα επιτρέψουν τη καλύτερη δημοσιονομική στήριξη των επενδύσεων, των εισοδημάτων και της Δικαιοσύνης.

Για τις τράπεζες ο οργανισμός αναφέρει πως η πλήρης εξυγίανσή τους με την εκκαθάριση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης τους είναι αναγκαία για να μπορούν αυτές να χρηματοδοτήσουν μια σταθερή ανάπτυξη και πρέπει να συνοδευθεί από την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

Αύξηση μισθών

Οι μισθοί αυξάνονται έπειτα από 12 χρόνια μειώσεων ή ισχνών αυξήσεων, με τους εργαζομένους σε ορισμένους κλάδους, όπως ο τεχνολογικός και ο κατασκευαστικός, να εξασφαλίζουν μεγαλύτερες αυξήσεις.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ανήλθε περίπου στο 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και αφορά το 28% των εργαζομένων, αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών και στους υπόλοιπους εργαζομένους.

Ο ΟΟΣΑ διατυπώνει τη θέση που είχε εκφράσει στην προηγούμενη έκθεση, ότι πρέπει να τονωθεί και ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο για τον καθορισμό των μισθών και να υπάρξει παρότρυνση στους κοινωνικούς εταίρους για την εφαρμογή των αποφάσεών τους από τις επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο ΟΟΣΑ στην ανάγκη περαιτέρω αύξησης της απασχόλησης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο για να επιτευχθούν τα ποσοστά απασχόλησης άλλων χωρών του ΟΟΣΑ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα