Ευρωβαρόμετρο: Εφιάλτης για τους Ελληνες η ακρίβεια και η φτώχεια

Σε θηλιά στον λαιμό των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά κυρίως στη χώρα μας, έχει εξελιχθεί το αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως αποτυπώνεται στο Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το 86% των Ελλήνων δηλώνει ότι δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του, ποσοστό αυξημένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με το φθινόπωρο του 2021. Την ίδια στιγμή, αυτό το ποσοστό φτάνει το 39% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης (από 30% πέρυσι). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 100% των Ελλήνων ανησυχεί για το αυξανόμενο κόστος ζωής, έναντι του 93% των πολιτών στην Ε.Ε. Οι αυξανόμενες τιμές, μεταξύ άλλων, στην ενέργεια και στα τρόφιμα γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή εκπαιδευτικού και κοινωνικοεπαγγελματικού προφίλ.

Μάλιστα, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. περισσότεροι από επτά στους 10 ερωτηθέντες ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, με τα χειρότερα αποτελέσματα να παρατηρούνται στην Ελλάδα (100%), στην Κύπρο (99%), στην Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες). Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία, με ποσοστό 97% στην Ελλάδα, είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό που ανέρχεται στο 82% για τους Ευρωπαίους.

Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Ε.Ε. (46%), έναντι 66% στην Ελλάδα, δηλώνει ότι το βιοτικό επίπεδό του έχει ήδη μειωθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας Covid-19, λόγω των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε σοκαριστικό το γεγονός ότι το 86% των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του, κάτι που αποτυπώνει και τη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς. «Μόνο με μέτρα πρόσκαιρης ανακούφισης δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας -κυρίως οι μικρομεσαίες- αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους και δεν αποκλείεται στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον να απειληθεί η κοινωνική συνοχή. Η διαρκής φτωχοποίηση που βιώνει η ελληνική κοινωνία πρέπει επιτέλους να σταματήσει» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα