Κατώτατος: Τα βήματα για την αναπροσαρμογή

Η διαβούλευση αρχίζει μετά την ψήφιση της τροπολογίας και θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου, με την εισήγηση του υπ. Εργασίας

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έναρξη της διαδικασίας για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023. Η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς θα εκκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας που ορίζει το χρονοδιάγραμμά της και θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023, με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη προς το υπουργικό συμβούλιο.

Με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία, τα βήματα για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι τα εξής: Εως τις 20 Ιανουαρίου 2023 θα αποσταλεί έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού, ενώ η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το αργότερο έως τις 3 Φεβρουαρίου 2023. Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, που θα λάβει χώρα το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Στη συνέχεια, η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Τέλος, το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023 θα υποβληθεί η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι να βρεθεί μία ισορροπημένη λύση, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, σταθμίζοντας τρεις παράγοντες: τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία, τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι η διαβούλευση θα καταλήξει σε μια σημαντική αύξηση, που θα στηρίζει ουσιαστικά τους εργαζομένους και τα νοικοκυριά. «Με τη νέα, δίκαιη και σημαντική αύξηση, που θα υλοποιηθεί σε 2,5 μήνες από σήμερα, η αγοραστική δύναμη μιας μεγάλης μερίδας εργαζομένων θα ενισχυθεί με ένα μέτρο που θα έρθει να πλαισιώσει τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης» προσέθεσε ο υπουργός.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα