Ποιοι γλιτώνουν φέτος το τέλος επιτηδεύματος

Περίπου 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν θα δώσουν 650 με 1.000 ευρώ αν αύξησαν το 2022 το προσωπικό τους

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος θα έχουν φέτος όσες επιχειρήσεις αύξησαν το προσωπικό τους το έτος 2022. Αυτό προβλέπει διάταξη που έχει ψηφίσει η Βουλή και ενεργοποιείται φέτος, με την οποία δυνητικά περίπου 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπορούν να γλιτώσουν από το τέλος των 650-1.000 ευρώ εφόσον προχωρήσουν στην αύξηση των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις εφόσον τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ ετησίως και αν αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απαλλαγή από το τέλος αφορά το έτος που συντελείται η αύξηση της απασχόλησης. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση προχωρήσει την 1η Οκτωβρίου 2022 στην πρόσληψη ενός εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, τότε για τη χρήση του 2022 η επιχείρηση θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος των 1.000 ευρώ.

Οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν κάθε χρόνο να απαλλάσσονται από την πληρωμή του όταν αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
Μειωμένο φόρο κατά 50% θα πληρώσουν οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν κλείσει τριετία από την έναρξη της δραστηριότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα εισοδήματά τους να μην ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις φορολογούνται με συντελεστή 4,5% κατά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της δραστηριότητάς τους. Βέβαια, στην περίπτωση που τα εισοδήματα είναι μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ, η έκπτωση χάνεται και φορολογούνται με συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Πάντως, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων και επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, κάτι που αυτομάτως οδηγεί και στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για αυτούς που τη δικαιούνται.

Ηδη έχει ζητηθεί από το ΙΟΒΕ η εκπόνηση σχετικής μελέτης η οποία θα έπρεπε να έχει παραδοθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022, αλλά, όπως φαίνεται, δεν έχει ολοκληρωθεί. Η μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει:

– Περιγραφική ανάλυση του θεσμού των αυτοαπασχολουμένων στην ελληνική οικονομία (μερίδιο εργατικού δυναμικού, μερίδιο εσόδων από φορολογία εισοδήματος, μεταχείριση σε σχέση με μισθωτή απασχόληση αναφορικά με φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές και παροχές συστήματος κοινωνικής ασφάλισης).

– Ανάλυση της δομής, των συντελεστών και των εσόδων από φόρους σε αυτοαπασχολουμένους (όπως τέλος επιτηδεύματος, φόρος εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, διάφορες φοροαπαλλαγές) στην Ελλάδα.

– Ανάδειξη διεθνών πρακτικών στη φορολογία αυτοαπασχολουμένων, συμπεριλαμβανομένων χωρών με ομοιότητες με την Ελλάδα ως προς το μέγεθος ή/και τη διάρθρωση της οικονομικής δραστηριότητας.

– Προτάσεις για αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης – εκτίμηση αναμενόμενων εσόδων από ενδεικτικά σενάρια μέτρων, π.χ. κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα