Πότε θα διεκδικούν οι δασικές υπηρεσίες δασωμένους αγρούς

Νέες οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους δασωμένους αγρούς και τις δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις στις περιοχές όπου ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης (κεντρική φωτό) αναφέρει πως οι δασικές υπηρεσίες θα υποβάλουν δηλώσεις για εκτάσεις που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως δασωμένοι αγροί μόνο στην περίπτωση που το Δημόσιο θεμελιώνει δικαίωμα κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων βάσει τίτλου (από διαθήκη, δωρεά, δικαστική απόφαση κ.λπ.) ή εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστες ή διαθέσιμες εποικιστικές εκτάσεις. Μέχρι σήμερα το Δημόσιο δεν διεκδικούσε την κυριότητα των εκτάσεων αυτών μόνο εφόσον ιδιώτης προσκόμιζε τίτλο παλαιότερο του 1946, κάτι που άλλαξε με τον Ν4915/2022.

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για τέτοιες περιπτώσεις ανακαλούνται ή απορρίπτονται από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης και την αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων. Το Γραφείο Κτηματογράφησης, μετά την απόρριψη ή ανάκληση των δηλώσεων, αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων, προβαίνει οίκοθεν στις απαραίτητες διορθώσεις των οικείων κτηματολογικών πινάκων καταχωρίζοντας ως κυρίους επί των παραπάνω ακινήτων τούς ιδιώτες που έχουν υποβάλει σχετική δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος.

Οσον αφορά τις περιοχές για τις οποίες ισχύει τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, ο κ. Αραβώσης διευκρινίζει ότι οι δηλώσεις που υποβάλλονται από το Δημόσιο και αφορούν δάση, δασικές χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία, δηλαδή τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως πράξεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα