Αξιολόγηση-εξπρές από τους δανειστές!

Στο «στόχαστρο» βρίσκονται κυρίως τα δημοσιονομικά αλλά και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έρχονται ως «ουρά» από τα προηγούμενα χρόνια

Λίγες εβδομάδες πριν ανακοινωθούν και επίσημα οι εκλογές πραγματοποιείται η δεύτερη αξιολόγηση των δανειστών, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Οι εξ αποστάσεως επαφές άρχισαν από χθες σε τεχνικό επίπεδο και θα συνεχιστούν και αύριο σε ανώτατο επίπεδο. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται κυρίως τα δημοσιονομικά, αλλά και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έρχονται ως «ουρά» από τα προηγούμενα χρόνια και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει.

Από τη σημερινή ημέρα στο «μικροσκόπιο» των θεσμών μπαίνουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους πολίτες, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και οι συζητήσεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα πρέπει να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση έως τα τέλη Απριλίου. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2024-2027 θα καθυστερήσουν και θα πραγματοποιηθούν μετά τις εκλογές, από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρώτο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα το φθινόπωρο του 2022, τα πεδία στα οποία θα εστιάσουν οι δανειστές αφορούν κυρίως το μέτωπο των καθυστερήσεων, όπως:

• Την πλήρη αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, μια εκκρεμότητα που «μετρά» πολλά χρόνια καθυστέρησης ως προς την υλοποίησή του.

• Την πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.

Σημαντική εκκρεμότητα είναι ο νέος φορέας ακινήτων. Στόχος είναι η επικύρωση σύμβασης από τη Βουλή έως τα τέλη Αυγούστου 2023, με τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου φορέα στο τέλος του 2023. Ο φορέας θα αγοράζει την πρώτη κατοικία από τον δανειολήπτη, απομειώνοντας ή μηδενίζοντας το υπόλοιπο της οφειλής.

Κατόπιν θα εκμισθώνει το ακίνητο στον πρώην ιδιοκτήτη για 12 έτη και, εφόσον εκείνος έχει ανακάμψει και μπορεί να το επαναγοράσει -με νέο στεγαστικό δάνειο πιθανότατα-, θα είναι υποχρεωμένος να το πωλήσει, εφόσον έχει καταβάλει όλα τα μισθώματα με συνέπεια. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αθέτησης τριών πληρωμών μισθωμάτων, η σύμβαση εκμίσθωσης θα ακυρώνεται.

Επίσης, οι θεσμοί εστιάζουν:

• στην πορεία κτηματογράφησης, καθώς αναμένεται να έχει πλήρως ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους,

• στην πορεία υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων,

• στην κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας,

• στον τομέα πρωτοβάθμιας υγείας, όπου θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα έλλειψης διαθεσιμότητας ιατρών προκειμένου να ολοκληρωθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ειδικά στην Αττική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η έκθεση των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στον Μάιο, κάτι που σημαίνει ότι θα έρθει στο «φως» εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα