Δίχως «φρένο» το ράλι στις τιμές τροφίμων!

Προσπαθούν να σβήσουν τη «φωτιά» των ανατιμήσεων με μέτρα όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και της Σαρακοστής, αντί τη μείωση του ΦΠΑ

Τη νέα εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τα ελληνικά νοικοκυριά, αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον μήνα Μάρτιο, που θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού, όσο ωστόσο κινείται συνεχώς ανοδικά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, και μάλιστα καταγράφει κάθε μήνα διψήφιο ποσοστό ανόδου, που έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις όλων των προηγούμενων μηνών.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί τους επόμενους μήνες, κάτι που παραδέχονται ανοιχτά και τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία προσπαθούν να σβήσουν τη «φωτιά» των ανατιμήσεων με μέτρα όπως το «κάλαθι του νοικοκυριού», της Σαρακοστής και του… νονού, αντί να υιοθετηθεί άμεσα το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα μέχρι να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Είδη πολυτελείας

Το οικονομικό επιτελείο αρνείται συνεχώς να εφαρμόσει το μέτρο, επικαλούμενο το υψηλό δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης, αδιαφορώντας για την κατάσταση που βιώνουν για 19ο μήνα οι καταναλωτές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον τι να πρωτοκόψουν από τα βασικά είδη ανάγκης, αφού έχουν μετατραπεί σε είδη πολυτελείας. Αλλωστε, την έκρηξη τιμών αποκαλύπτουν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτά, η μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάρτιο στο 5,4% σε ετήσια βάση από 6,5% τον Φεβρουάριο οφειλόταν στη μείωση των τιμών ενέργειας κατά 14,7%, ενώ αντίθετα οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό 11,8% έναντι αύξησης 12,2% τον Φεβρουάριο. Μπορεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα να μην είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όμως η αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας μας δεν είναι υψηλή, καθώς οι μισθοί είναι καθηλωμένοι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, κάτι που παραδέχεται και η κυβέρνηση, υποσχόμενη αύξηση μισθών μετά τις εκλογές, αν κερδίσει τις εκλογές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα