Λύση για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες

Πώς θα γίνονται από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων η μονομερής τροποποίηση και η τακτοποίηση των επιπλέον τετραγωνικών

«Ανάσα» σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων φέρνει η αλλαγή του νόμου για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες. Με τη νέα ρύθμιση επιτρέπεται πλέον η μονομερής τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας πολυκατοικιών από τους ενδιαφερόμενους συνιδιοκτήτες γειτονικών ιδιοκτησιών, χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη του συνόλου συνιδιοκτητών του κτιρίου. Σύμπραξη που ήταν ανέφικτη καθιστώντας ομήρους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση του ακινήτου τους.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 230 του νόμου για τη Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ν. 5037/23.3.2023) και παρέχει την ευχέρεια τόσο της πολεοδομικής τακτοποίησης όσο και της τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας πολυκατοικιών από τους ενδιαφερομένους, που αφορά κάθε διαφορά εμβαδού μεταξύ γειτονικών ιδιοκτησιών. Το ζήτημα αγγίζει κυρίως τους κατόχους διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων, πάρκινγκ και αποθηκών οι οποίοι αγόρασαν το ακίνητό τους σε πολυκατοικίες που χτίστηκαν με το σύστημα της αντιπαροχής.

Σε αυτήν την περίπτωση ο εργολάβος κατέθετε τα σχέδια της οικοδομής που θα έχτιζε στην Πολεοδομία για την έκδοση οικοδομικής άδειας και στον συμβολαιογράφο για τη σύνταξη της πράξης σύστασης των οριζόντιων ιδιοκτησιών ανά όροφο με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τον πίνακα κατανομής, και στη συνέχεια γινόταν η πώληση των ακινήτων. Ομως, σε πολλές περιπτώσεις η πραγματικότητα δεν ταυτίζεται με τα εγκεκριμένα σχέδια της Πολεοδομίας ούτε με τα σχέδια της σύστασης της πολυκατοικίας με τα οποία στη συνέχεια έγιναν οι μεταβιβάσεις των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Ετσι σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες που αγόρασαν το ακίνητό τους θεωρώντας ότι είναι καθ΄ όλα νόμιμοι, βάσει του συμβολαίου αγοραπωλησίας, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν αποκλίσεις στο εμβαδόν της ιδιοκτησίας τους.

Οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων μπορούν να τακτοποιήσουν πολεοδομικά αυτήν την παράβαση με την καταβολή εφάπαξ προστίμου 250 ευρώ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο νέος νόμος: «Στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης ή απομείωσης αυτοτελούς οριζόντιου ιδιοκτησίας εις βάρος ή υπέρ όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη είναι δυνατή η υπαγωγή στον νόμο περί αυθαιρέτων, αν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής.

Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή έχουν δικαίωμα να προβούν από κοινού σε συμβολαιογραφική πράξη μονομερούς τροποποιήσεως της πράξεως συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν ή κατανείμουν, αμοιβαίως, τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στις οριζόντιες ιδιοκτησίες τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν, χωρίς να θίγονται υφιστάμενα συνολικά ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου και κατανομής κοινοχρήστων δαπανών των αμοιβαίως θιγομένων οριζοντίων ιδιοκτησιών. Στην περίπτωση αυτή η σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων συνιδιοκτητών τεκμαίρεται».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα