Μείωση ή απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος

Υπογράφηκαν ΚΥΑ που αφορούν καλλιτέχνες, επαγγελματίες, του πολιτισμού και χειροτέχνες, ενώ προβλέπεται και επιδότηση έως 5.000 ευρώ.

Καλλιτέχνες, δημιουργοί, επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, και χειροτέχνες είτε δικαιούνται, υπό προϋποθέσεις, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος είτε καλούνται να πληρώσουν μειωμένο τέλος για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024. Αυτό προβλέπουν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) οι οποίες υπογράφηκαν και ορίζουν τους δικαιούχους και τη διαδικασία μείωσης ή και μηδενισμού του τέλους επιτηδεύματος για αυτοαπασχολουμένους στους κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας, καθώς και τη διαδικασία επιδότησής τους έως 5.000 ευρώ.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις προβλέπουν τα εξής: Από το φορολογικό έτος 2022, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας δικαιούνται μείωση του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος κατά 38%, δηλαδή από 650 ευρώ σε 400 ευρώ. Η μείωση θα γίνεται κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του πολιτισμού ή της χειροτεχνίας και έκλεισαν τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής ή πανδημικής κρίσης (από 1/10/2010 ως 30/6/2022), δικαιούνται μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον έχουν προχωρήσει σε επανέναρξη της δραστηριότητάς τους από 1/7/2022 ή θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τις 30/6/2023, με κύριο ΚΑΔ πολιτιστικό ή χειροτεχνικό. Επιπλέον, οι πρώτοι 3.100 που θα προχωρήσουν σε επανέναρξη δικαιούνται επιδότηση του κύκλου εργασιών τους έως 30% και με ανώτατο ύψος 5.000 ευρώ μέσω ειδικού καταπιστευτικού τραπεζικού λογαριασμού.

Τις ΚΥΑ υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης. Σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των επαγγελματιών του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα, και υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Παράλληλα, η δαπάνη μείωσης του τέλους επιτηδεύματος και η δαπάνη επιδότησης για όσους επαγγελματίες έχουν ήδη τα βιβλία τους ανοιχτά θα καλυφθούν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική και το Ταμείο Ανάκαμψης Θόδωρο Σκυλακάκη, με τη μείωση ή τον μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος, με κονδύλια και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, αναγνωρίζεται η σημασία της παρέμβασης για τους συγκεκριμένους κλάδους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα