ΕΦΚΑ : Οδηγίες σε μη μισθωτούς για ασφαλιστική κάλυψη

Προθεσμία μέχρι την επόμενη Τετάρτη 31 Μαΐου έχουν οι μη μισθωτοί με αρρύθμιστες οφειλές προκειμένου να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, καταβάλλοντας μόνο τις ετήσιες εισφορές υγείας.

Ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή του υπενθύμισε πως, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα έτη, όταν για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας προϋπόθεση ήταν να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από πέρυσι -κατ’ εξαίρεση- ισχύει ειδική ρύθμιση, που ανανεώθηκε φέτος.

Σύμφωνα με αυτή, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα στους μη μισθωτούς έως τις 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα, καλούνται να καταβάλουν το ποσόν που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική ικανότητά τους έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Αρκεί, δηλαδή, ένας μη μισθωτός να καταβάλει τις εισφορές του κλάδου υγείας για έναν χρόνο -αναδρομικά για το έτος 2022- προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική ικανότητά του, έστω κι αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές. Επομένως, μέχρι την επόμενη εβδομάδα πρέπει να πληρώσει το ποσόν των 723,6 ευρώ, που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας για την πρώτη κατηγορία, ή το ποσόν των 844,44 ευρώ, που αντιστοιχεί στη δεύτερη κατηγορία.

Από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά -χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, στην πλατφόρμα «Ελεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», με άμεση απόδοση, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι όσον αφορά ειδικά την ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους, αυτή έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα