Συνεχίζεται η κωμωδία με ταμειακές και POS!

Παίρνει νέα παράταση η περιβόητη διασύνδεση. Μετά τις εκλογές οι αποφάσεις για το πότε θα καταστεί εφικτή

Νέα παράταση παίρνει η περιβόητη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, που έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή καταγράφηκαν οι τεχνολογικές προκλήσεις του έργου και διαπιστώθηκε η ανάγκη να δοθεί χρόνος προσαρμογής για την πλήρη προετοιμασία του συνόλου της αγοράς.

Πόσος θα είναι αυτός ο χρόνος κανείς δεν γνωρίζει, καθώς θα καθοριστεί σε συνεργασία με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών μηχανών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί τα λογισμικά αναβάθμισης για 50 τύπους ταμειακών μηχανών, που αντιστοιχούν σε 220.000 ταμειακές μηχανές, δηλαδή στο 55% των ταμειακών μηχανών που λειτουργούν στην αγορά.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη της ΑΑΔΕ, εκπρόσωποι επιχειρήσεων που υποστηρίζουν τεχνολογικά ταμειακές μηχανές, φορολογικούς μηχανισμούς και μηχανήματα συναλλαγών με κάρτες (POS), καθώς και πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως προ ημερών εκδόθηκε μια νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διασύνδεση μεταξύ φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και EFT/POS τερματικών. Η νέα διαδικασία, η οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να αρχίσει να εφαρμόζεται μετά τη λήξη των προθεσμιών διασύνδεσης ταμειακών και POS, γίνεται σε πέντε βήματα:

Η συναλλαγή ξεκινά από την ECR (σ.σ.: ταμειακή). Ο χειριστής επιλέγει πληρωμή με κάρτα και η ECR στέλνει σχετικό αίτημα στο EFTPOS.

• To EFTPOS επιβεβαιώνει αμέσως στην ECR το αίτημα λήψης του αιτήματος, θέτοντάς την σε αναμονή του τελικού αποτελέσματος.

• Το EFTPOS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για online έγκριση ή εγκρίνει οffline ή απορρίπτει offline ή διακόπτει τη συναλλαγή.

• Το EFTPOS αποκρίνεται στην ECR με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Στην έγκριση αποστέλλει στοιχεία της συναλλαγής. Το τελικό αποτέλεσμα στέλνεται άμεσα στην ECR πριν από την έναρξη εκτύπωσης από το EFTPOS. Εφόσον η ECR το υποστηρίζει, στα στοιχεία της συναλλαγής περιλαμβάνονται και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης του EFTPOS από την ECR.

• Η ECR επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Αν αυτή η επιβεβαίωση δεν φτάσει στο EFTPOS για οποιονδήποτε λόγο, το EFTPOS θέτει σήμανση στη συναλλαγή αυτή ότι δεν έχει πλήρως διεκπεραιωθεί ως προς την ECR.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα