Αυξομειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Οι χρεώσεις που γνωστοποίησαν οι εταιρίες για τον Ιούλιο. Μεγαλύτερη η επιβάρυνση αν δεν συνεχιστούν οι επιδοτήσεις

Αυξημένοι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα για τους οικιακούς καταναλωτές οι λογαριασμοί ρεύματος του Ιουλίου. Μπορεί η ΔΕΗ να διατήρησε αμετάβλητα τα τιμολόγια και η πλειονότητα των προμηθευτών να ανακοίνωσε μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με τον Ιούνιο, όμως οι πολίτες θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη λόγω της διαφαινόμενης κατάργησης των κρατικών επιδοτήσεων.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρξει ενίσχυση τον Ιούλιο, όπως τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό. «Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται κάποια ουσιαστική στήριξη. Πολύ απλά διότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει πολύ και γιατί η χώρα μας παράγει πολύ ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και από τον άνεμο» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνέχισης στήριξης στους λογαριασμούς ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κρατικές επιδοτήσεις σε οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, που είχαν δοθεί για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ήταν 15 ευρώ/MWh (1,5 λεπτό η κιλοβατώρα) για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh. Αν τελικά δεν υπάρξουν επιδοτήσεις τον Ιούλιο, τότε η τελική τιμή θα αυξηθεί για τους πελάτες τόσο των παρόχων που αύξησαν τις χρεώσεις όσο και εκείνων που τις μείωσαν ή τις διατήρησαν σταθερές.

Χθες, λοιπόν, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι διατηρεί στα 15,5 σεντ ανά κιλοβατώρα τις χρεώσεις για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντ για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει επίσης στα 11,4 σεντ. Οσον αφορά τους υπόλοιπους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, το εύρος των τιμών (συμπεριλαμβανομένων και των εκπτώσεων συνέπειας) που ανακοίνωσαν διαμορφώνεται από τα 0,0855 ευρώ/kWh έως και τα 0,1990 ευρώ/kWh. Το σίγουρο είναι ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα των προγραμμάτων που προσφέρουν οι εταιρίες, προκειμένου να αποφύγουν μεγάλες χρεώσεις, με δεδομένο ότι οι κρατικές επιδοτήσεις αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν.

Η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου TTF φαίνεται ότι ανάγκασε παρόχους να φρενάρουν τις μειώσεις τους και να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους ή στο να τα διατηρήσουν αμετάβλητα.

Οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις χρεώσεις γίνονται σε περίοδο ανόδου της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου, η οποία ωστόσο παραμένει σε επίπεδα έως 80%-90% χαμηλότερη σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Οσοι προχώρησαν, πάντως, σε μειώσεις χρεώσεων σε προγράμματά τους ρισκάρουν, φιλοδοξώντας να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό και να αποσπάσουν πελάτες από άλλες εταιρίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα